Afscheid van Morse

Er komt nu echt voor het laatst een einde aan het leven van Inspector Morse.

Toen de KRO tien jaar geleden de serie begon uit te zenden, groeide op de vrijdagavond de goegemeente niet-te-storen-Morse-adepten, en slonk in dat uur het telefoon- en watergebruik in tv-kijkend Nederland.

Maar toen verdween hij, voor het eerst in Engeland. Het was doodstil op straat op 20 januari 1993, terwijl negentien miljoen kijkers de laatste aflevering 'Götterdümmerung' zagen, met op het hoogtepunt van de misdaad de klanken van Morse's geliefde Wagner. Wereldwijd 750 miljoen kijkers in vijftig landen zagen de maanden daarna de politieman uit Oxford verdwijnen uit hun leven. In Nederland werd de reeks vervolgens tot twee keer toe herhaald en vele Morsianen kijken dezer dagen anders wel naar de Belgische tv, die er nuttig achteraan komt hobbelen.

In januari 2000 werd er opnieuw een einde gemaakt aan Morse, door zijn schepper Colin Dexter. De schrijver had het geluk dat zijn krakkemikkig geschreven boekjes waren opgevallen bij de tv-producenten van ITV en wilde nog wel één keer het genoegen smaken van een bestseller dankzij de beeldbuis.

Het mes sneed aan twee kanten: de tv-reeks was ooit gestopt omdat acteur Kevin Whately, tegenspeler van Morse als adjudant Lewis, wel eens iets nieuws wilde en ook John Thaw, de hoofdrolspeler, wilde op andere aanbiedingen ingaan (zoals de advocatenserie Kavanagh). Maar zij bezweken voor de fans en hebben zojuist de aller-, allerlaatste episode in het leven van Morse voltooid: 'A remorseful day', 'Een berouwvolle dag' (zonder het Britse grapje dan). Volgende week heeft het Verenigd Koninkrijk de première en op vrijdag 24 november om 22.00 uur volgt de KRO, tijdens een jubileumnacht vol detectives.

Morse gaat dood. Trouwe kijkers, die weten van zijn ongezonde levensstijl, kijken hier niet van op. Zodat het traantje dat zij laten ongezien blijft. John Thaw zelf moest zijn ontroering verbergen toen hij als lijk een kus op het voorhoofd kreeg van Lewis, zegt de acteur in een Engelse programmagids.

Voor het laatst rijdt straks de rode Jaguar (kenteken 248RPA) door Oxford. Nooit meer wordt The Times opengevouwen voor het cryptogram, lievelingsspeeltje van de Britse intellectueel. Weg haat en liefde tussen narrige politiechef en zijn steeds assertievere doch immer loyale onderknuppel Lewis. Nimmer nog weemoed om liefdes die Morse aan de haak slaat en steeds weer kwijt raakt. Deze herfst is vervuld van melancholie om de man die nooit de oplossing wist, maar ons er altijd naar toe leidde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden