Afscheid van Grand old lady Jackie Joyner

EDWARDSVILLE, HAVANA (Reuters, AFP, ANP) - Voor ruim 9000 fans heeft Jackie Joyner-Kersee zaterdagavond op haar thuisbaan in Edwardsville afscheid genomen van haar actieve atletiekloopbaan.

De grand old lady bleef na haar allerlaatste sprong languit liggen in de zandbak. De 36-jarige Amerikaanse was fysiek en mentaal even opgebrand. Door de toejuichingen van het publiek kreeg ze evenwel nieuwe energie en kon ze toch nog redelijk monter een feestelijke ceremonie van drie kwartier ondergaan.

Joyner-Kersee eindigde tijdens haar laatste officiële wedstrijd op de zesde plaats, met een sprong van 6.39 meter. Niemand in het stadium maakte daar een punt van. Behalve de drievoudige olympische kampioene zelf.

“Ik had graag beter gesprongen, maar het lukte me niet meer”, zei Joyner-Kersee, de beste allroundster van de laatste twee decennia. “Ik was te emotioneel. Bovendien was ik nog vermoeid van mijn laatste zevenkamp woensdag bij de Goodwill Games. Alles bij elkaar was het te zwaar. Maar echt teleurgesteld over mijn laatste prestatie kan ik niet zijn.”

Joyner-Kersee won als zevenkampster twee olympische titels en twee wereldtitels. Ze heeft ook het wereldrecord in haar bezit. Bij het verspringen veroverde ze twee wereldtitels en één olympische titel. “Het is mooi geweest”, zei ze. “Ik ben blij dat ik ben gestopt op de plaats waar het ooit voor mij allemaal begon. Ik heb gewoon veel geluk gehad.”

Ook Ana Fidelia Quirot zegt de atletiek vaarwel. De Cubaanse atlete heeft aangekondigd aan het einde van dit jaar te stoppen. De 35-jarige Quirot wil meer aandacht aan haar familie besteden.

De tweevoudig wereldkampioene staat bekend om haar ijzeren wil. Ze overwon in haar loopbaan vele tegenslagen. In 1993 liep ze levensgevaarlijke brandwonden op bij een ontploffing in haar keuken. Quirot verbleef bijna vier maanden in het ziekenhuis, onderging talloze operaties en verloor haar ongeboren baby. Ze vocht terug en werd in 1995 en 1997 wereldkampioene op de 800 meter. Bij de Olympische Spelen in 1992 veroverde ze op deze afstand brons, vier jaar later pakte ze zilver.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden