Afscheid in tjokvol Concertgebouw

Van een medewerker AMSTERDAM - Elly Ameling heeft gisteravond in een tjokvol Concertgebouw afscheid genomen van haar publiek. Naast prins Claus, burgemeester Patijn en andere hoogwaardigheidsbekleders waren vele vrienden, collega's en fans naar het concert gekomen.

Collega's stonden ook naast Elly Ameling op het podium. Onder hen haar jarenlange begeleiders Dalton Baldwin en Rudolf Jansen en tenor Leonardo da Lisi, die in 1994 de eerste prijs in de categorie Lied won tijdens het Vocalistenconcours in Den Bosch. Die eer viel Elly Ameling in 1956 ten deel, waarna haar carrière vleugels kreeg en zij een wereldcarrière als lied-zangeres maakte.

Aan die carrière kwam gisteren een einde. Onder ovationeel applaus daalde Ameling de grote trap van het Concertgebouw af, waarna zij alvorens te gaan zingen het woord tot de zaal richtte. Graag wilde zij stilstaan bij het onlangs overlijden van Hans Henkemans, Willem Noske en Shura Cherkassky. Pianist Cherkassky had toegezegd op Amelings afscheidconcert aanwezig te zijn, “maar de dood kwam hem halen”, zei Ameling. Met begeleiding van Nieuw Sinfonietta Amsterdam zong Ameling vervolgens de aria 'O del mio dolce ardor' uit Glucks 'Paride ed Elena'. Een ontroerend, in mooie halftinten gezongen eerbetoon aan de drie overledenen.

Het afscheidsconcert van Ameling was al even smaak- en stijlvol als haar hele carrière. In de gekozen liederen en aria's richtte zij zich meerdere malen indirect tot het publiek en gaf zij een mooi en afwisselend overzicht van haar grote kwaliteiten. 'Doch glaubt, ich werde in meinem Leben niemals vergessen eure Huld', zong zij in Mozarts aria 'Nehmt meinen Dank'. Luchtiger ging het er onder begeleiding van Louis van Dijk toe in Gershwins lied 'My cousin in Milwaukee' waarin Ameling zingend de vraag stelde: 'If you like the way I sing songs, if you think I'm a wow?'

Dat het publiek dat vond was duidelijk aan het grandioze applaus af te meten. Na afloop van het concert, waarvan de opbrengsten naar de Stichting Jan Pietersz. Huis (die voor geluidgeïsoleerde woningen voor muziekstudenten zorgt) gingen, reikte Elly Ameling de eerste naar haar genoemde prijs uit aan de Nederlandse liedzanger Robert Holl. Ook werd de kop onthuld die beeldhouwer Ek van Zanten van haar maakte. Dat beeldje zal als herinnering aan Amelings unieke carrière een plaats in het Concertgebouw krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden