Afscheid in een moeilijke tijd

Bij zijn afscheid als commandant van de landmacht kreeg Rob Bertholee gisteren uit handen van minister Hillen (defensie) de onderscheiding van officier in de Orde van Oranje-Nassau. Net als zijn opvolger toonde Bertholee zich kritisch over de gevolgen van de bezuinigingen op Defensie, maar betuigde zijn loyaliteit aan de politieke leiding.

De bezuinigingen hakken er bij de landmacht fors in: van de 24.000 functies vervallen er de komende vier jaar zesduizend. Daarmee neemt de landmacht de helft van de totale inkrimping van Defensie voor zijn rekening. Dat doet luitenant-generaal Bertholee (56) 'bijzonder veel pijn', zei hij gisteren op de Legerplaats bij Oldebroek tijdens de commando-overdracht aan generaal Mart de Kruif (48).

De landmacht stoot onder meer de laatste zestig Leopard-tanks af in de veronderstelling dat de huidige krijgsmacht geen tanks meer nodig heeft. Bertholee: "Je kunt moeilijk zeggen dat we in een rustige wereld leven. Dan moet je wel zorgen dat je iets tegenover die dreiging kunt zetten."

De Kruif gaat leiding geven aan 'een heel pijnlijk proces'. "Er heerst in de organisatie veel onzekerheid. Ik beschouw het als mijn opdracht om de mensen snel duidelijkheid te bieden over de taken die we moeten uitvoeren en wie er kunnen blijven."

Meer nog dan luchtmacht en marine zal de landmacht vaker 'nee' moeten verkopen als er verzoeken komen voor een missie in het buitenland of binnenlandse ondersteuning. Volgens De Kruif worden aan de kwaliteit van het militaire werk geen concessies gedaan.

"Ik stel met verbazing en trots vast dat de mensen op hoogwaardig niveau blijven doorwerken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden