Afscheid Henk van Hoorn van 'Met het oog op morgen'

amsterdam – „Voor veel luisteraars is ’Met het oog op morgen’ een vast baken op de avond. Veel mensen zijn met dit programma opgegroeid. Laatst vertelde een luisteraar mij dat hij het programma al van kindsaf aan beluistert. Je weet wat je krijgt en het is toch verrassend”, zegt Henk van Hoorn (65) die vandaag afscheid neemt van het radioprogramma bij de NOS. Sinds 1986 presenteerde hij ’Met het oog op morgen’. Nu gaat hij met pensioen.

Van Hoorn beschouwt het als een eer dat hij destijds werd gevraagd om het radioprogramma te presenteren. Hij werkte toen nog bij de VPRO. „In die tijd werd je gevraagd om bij een omroep te werken. Het was voor mij een toppunt in mijn carrière.”

Van Hoorn kan terugkijken op een gevarieerde loopbaan bij zowel radio als televisie en bij verschillende omroepen. Hij begon als vijftienjarige bij de jeugdomroep Minjon van de Avro.

In zijn tijd was er geen opleiding voor toekomstige radiomakers en moest hij het vooral hebben van de praktijk. „Ik heb goed geluisterd naar wat collega’s doen, maar je moet ook wel een beetje talent hebben.” Zijn presentatiestijl omschrijft hij als ’naturel’: „Ik wilde altijd zo natuurlijk mogelijk overkomen.” Volgens hem is het lastig om steeds origineel te blijven. „Je komt er vaak niet onderuit om dezelfde onderwerpen te behandelen, maar je moet wel een verrassende invalshoek bedenken. Doordat een presentator zijn eigen stempel legt op het programma, ontstaat een ander gesprek.”

Het radioprogramma ’Met het oog op morgen’ wordt elke dag uitgezonden op Radio 1 om elf uur ’s avonds, en heeft maar liefst 280.000 luisteraars. „Dat is veel gezien het tijdstip en de concurrentie met andere televisie- of radioprogramma’s. Het is het hoogst gewaardeerde radioprogramma van de NOS. Door de jaren heen heeft het zijn kwaliteit behouden.”

Van Hoorn is optimistisch over de toekomst van de radio, maar heeft ook bedenkingen. „De radiomakers van nu zijn beter dan vroeger. Er is nu ook een opleiding voor het vak radio maken, waardoor men beter is voorbereid op het werk. Tegenwoordig hebben de makers echter minder mogelijkheden; er is minder budget en mankracht. Daardoor hebben ze minder tijd om zich in een onderwerp te verdiepen en wordt het resultaat oppervlakkiger, hoewel er dus wel veel nieuwe talenten zijn. Er moet zo snel mogelijk geproduceerd worden.”

Volgens Van Hoorn is televisie meer een ’amusementsmedium’ geworden. „Het moet losjes, er moeten grappen in, er moet afwisseling zijn en het moet snel.” Hij ziet toekomst voor de radio als serieus en innovatief medium. „Daar zullen mensen meer behoefte aan hebben. Dit blijkt wel uit het aantal luisteraars.”

Onlangs werd hij ridder in de orde van Oranje-Nassau vanwege zijn bijzondere verrichtingen voor de maatschappij. Hij is er vrij nuchter onder en zegt lachend: „Ik vind het een hele stap in mijn leven dat ik van Henk ’ridder’ ben geworden. Ik zie het vooral als een blijk van waardering van mijn collega’s die dit hebben geregeld.”

Van Hoorn heeft hoge verwachtingen van zijn opvolgster Clairy Polak. „Zij is een vakvrouw. Ik ben blij dat mijn opvolger een vrouw is, want er werken meer mannen bij de radio dan vrouwen.”

Vanavond is zijn laatste uitzending. „Eerst ga ik genieten van een lange vakantie. Gelukkig verveel ik me nooit; ik heb zoveel belangstelling voor het nieuws. Het is een heerlijk besef dat ik dingen mag doen die ik leuk vind.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden