Afschaffing verbod op godslastering naar de Kamer

Jan de Wit (SP): 'Godslastering hoort helemaal niet in het strafrecht thuis'. Beeld ANP
Jan de Wit (SP): 'Godslastering hoort helemaal niet in het strafrecht thuis'.Beeld ANP

Mag en kún je God belasteren? De Tweede Kamer gaat binnenkort toch eindelijk een oordeel vellen over (het afschaffen van) het verbod op godslastering. Volgens een van de voorstanders van de afschaffing van het verbod, Jan de Wit van de SP, zijn de voorbereidingen nu zover dat het alleen nog maar een kwestie is van een datum prikken. De Wit heeft goede hoop op een meerderheid voor het plan.

Redactie

Voor 'smalende godslastering', terug te vinden in artikel 147 van het Wetboek van Strafrecht, is volgens De Wit al sinds 1968 niemand meer veroordeeld. De Wit, die het voorstel tegen het verbod indient samen met Gerard Schouw van D66, zegt dat godslastering helemaal niet in het strafrecht thuishoort. 'Het is iets voor de liefhebber die erin gelooft'. Daarbij is het volgens hem ook knap lastig te bewijzen dat God belasterd is.

Volgens de Raad van State betekent de vrijheid van meningsuiting niet automatisch dat het verbod op godslastering maar afgeschaft moet worden. Tegelijk staat de vrijheid van godsdienst afschaffing van het verbod ook weer niet in de weg.

Het wetsvoorstel voor afschaffing van het verbod heeft al een lange geschiedenis en telde ooit de huidig staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven onder de initiatiefnemers, maar die heeft zich teruggetrokken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden