Afschaffen langstudeerboete: 'Nu ga ik weer rustig aan doen'

Eerstejaarsstudenten in Rotterdam. Ook voor hen geen langstudeerboete. Beeld ANP
Eerstejaarsstudenten in Rotterdam. Ook voor hen geen langstudeerboete.Beeld ANP

Ondanks dat de langstudeerboete is afgeschaft en teruggedraaid heeft de maatregel veel studenten geraakt. Langstudeerders maakten haast met afstuderen of hielden rekening met de forse boete. 'Ik heb uiteindelijk negen jaar en 364 dagen gestudeerd'

Ruben van Adrichem
25 jaar
Woont in Enschede
Is vijfdejaars student Bedrijfskunde op de Universiteit Twente

Natuurlijk ben ik blij dat de boete is afgeschaft. Ik heb 'm ook moeten betalen. Maar ik moet eerst nog maar zien of de overheid zich daadwerkelijk aan haar afspraken houdt. Ik heb het gevoel alsof de overheid denkt; die studenten die pikken het allemaal wel, daar kunnen we wel geld vandaan halen. Onzin, want wij zijn juist een waardevolle groep.

Ik ben zelf erg boos geweest op de invoering van de boete. Ik merk om me heen dat steeds meer studenten naar België gaan om te studeren. Daar betaal je tenminste een normaal bedrag voor je studie. De overheid verandert spreekwoordelijk de regels tijdens de wedstrijd en dat voelt oneerlijk. Voor de mensen in Den Haag is drieduizend euro misschien niets, maar voor een student is dit ontzettend veel geld. Ik hoop dat ik nu eindelijk af ben van het onderwerp 'langstudeerboete'.

Tom Verbeek
25 jaar
Woont in Zwolle
Is tweedejaars student American Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Dit is mijn vijfde studie. Door gebrekkige begeleiding op de middelbare school heb ik nooit een duidelijk beeld gehad van wat ik wilde doen. Daardoor ben ik nu zevendejaars student.
Mijn huidige studie wil ik graag afmaken. Ik was bijna gestopt omdat ik in het derde jaar van mijn studie geen lening meer kan krijgen. Als ik niet meer zou kunnen lenen in het laatste jaar, dan zou verder gaan met mijn studie door de langstudeerboete waarschijnlijk onmogelijk worden.

Het is fijn dat de boete is afgeschaft. Ik vind het wel jammer dat de boete is ingevoerd zonder hierbij te denken aan de consequenties voor een enorme groep mensen. De invoering van de boete voelt behoorlijk hypocriet van de politiek. Het is blijkbaar niet oké om de hypotheekrenteaftrek aan te pakken bij 'bestaande gevallen' omdat je voor die mensen niet tijdens het spel de regels zou mogen veranderen. Waarom dan wel voor studenten?

Floris Prenger
29 jaar
Woont in Utrecht
Studeerde journalistiek op hogeschool Windesheim Zwolle

Afgelopen jaar heb ik veel haast met mijn studie moeten maken. Niet zozeer door de langstudeerboete alleen, maar ook omdat ik anders over de studietijd van tien jaar heen zou gaan. Als dat was gebeurd dan had ik mijn studiebeurs van 12.000 euro terug moeten betalen. Ik had dus twee stokken achter de deur om haast te maken. Op de laatst mogelijke dag heb ik mijn diploma gehaald, ik heb uiteindelijk negen jaar en 364 dagen gestudeerd.

De langstudeerboete is een belachelijke wet. Studenten geven niets om geld, dat lenen ze toch wel bij. Strengere toelatingseisen of een strenger bindend studieadvies van vijftig van de zestig studiepunten in het eerste jaar zou veel beter zijn.

Een vriend van mij, achtstejaars, heeft de hele zomer moeten doorbuffelen aan zijn scriptie omdat hij de langstudeerboete niet had kunnen betalen. Daar heeft hij achteraf geen spijt van. Een dispuutgenoot van mij heeft wel profijt van de afschaffing van de boete; 'nu ga ik weer rustig aan doen', zei hij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden