Afschaffen dividendbelasting zet coalitiepartijen onder druk

Menno Snel (links) en Wopke Hoekstra, staatssecretaris en minister van financiën, tijdens de Algemene Beschouwingen gisteren. FOTO JERRY LAMPEN, ANP Beeld ANP
Menno Snel (links) en Wopke Hoekstra, staatssecretaris en minister van financiën, tijdens de Algemene Beschouwingen gisteren. FOTO JERRY LAMPEN, ANPBeeld ANP

Volgens de oppositie is Rutte III gezwicht voor chantage door multinationals. In een Kamerbrief stelde de premier evenwel dat de coalitie ‘eigenstandig’ heeft gehandeld.

Jelle Brandsma en Lex Oomkes

De nieuwe coalitie staat onder grote druk om het beeld te corrigeren dat afschaffing van de dividendbelasting een cadeau is voor buitenlandse aandeelhouders. Premier Mark Rutte weerspreekt dat het kabinet is bezweken onder druk van onder meer Shell en Unilever: VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben zelf bedacht dat het goed is voor de werkgelegenheid in Nederland.

De Tweede Kamer vroeg het kabinet vandaag om duidelijkheid te bieden. Rutte moet volgende week in de Tweede Kamer verschijnen. Vandaag schreef hij al dat de coalitie ‘eigenstandig’ meende dat een ‘extra stap’ nodig is om Nederland aantrekkelijk te maken. “Het is niet vanzelfsprekend dat bedrijven kiezen voor Nederland als vestigingsplaats.”

Het kabinet werd ­gedwongen meer te vertellen over de beweegreden voor de afschaffing van de dividendbelasting, een maatregel die 1,4 miljard euro per jaar aan ­inkomsten scheelt. Op de agenda stond een debat met Wopke Hoekstra (CDA), minister van financiën, over de begroting, inclusief het belas­tingregime voor multinationals. Dat onderwerp wilde de Kamer pas behandelen na ontvangst van een brief van de premier over hoe dividendbelasting een thema werd in het regeerakkoord.

In kringen rond de onderhandelaars werd woensdagavond al bevestigd dat de onderhandelaars druk ervoeren om de vestiging van multinationals aantrekkelijker te maken. Er zou geen directe druk door bedrijven zijn uitgeoefend.

Shell meldde wel dat het concern al jaren ijvert voor afschaffing van dividendbelasting en dat daarin ‘de afgelopen maanden geen verandering is gekomen’.

Chantage

Al vanaf de presentatie van het regeerakkoord vier weken geleden richt de oppositie de pijlen op deze maatregel. Jesse Klaver van GroenLinks had het over ‘chantage’ door multinationals. Emile Roemer van de SP meent dat ‘leraren slecht worden betaald omdat het kabinet dividendbelasting afschaft’. PvdA-leider Lodewijk Asscher vindt dat het kabinet ‘1,4 miljard euro in zee gooit’. De SGP wil een betere onderbouwing van het voorstel.

In de coalitie schoven diverse ­partijen het onderwerp van zich af. ChristenUnie-voorman Gert-Jan ­Segers zei vorige week dat het plan voor afschaffing van de dividend­belasting niet van hem kwam: “Het is niet mijn idee geweest.”

Ook het CDA hield de boot af en CDA-partijleider Sybrand Buma meldde dat het plan werd geopperd door ondernemersorganisatie VNO-NCW.

Het stond in ieder geval in geen enkel verkiezingsprogramma. De nieuwe fractievoorzitter van de VVD, Klaas Dijkhoff, zaaide twijfel over het effect op de vestiging van multinationals in Nederland door de maatregel ‘een gok’ te noemen.

De coalitiepartijen troosten zich met de gedachte dat een andere omstreden maatregel, de verhoging van het lage btw-tarief, vooralsnog minder aandacht krijgt van de oppositie. Toch kunnen de partijleiders aan de bak.

Stevig verdedigen

Alhoewel Buma en D66-voorman Alexander Pechtold het kabinet als fractievoorzitter vanuit de Kamer willen controleren, treden zij al in de eerste week naar voren om Rutte III stevig te verdedigen. Het idee, zei Pechtold, kwam van alle vier coalitiepartijen.

“Wij hebben zeven maanden onderhandeld en in die tijd stond de wereld niet stil. Wij hadden te maken met de Brexit en met de dreiging van een vijandige overname van Akzo­Nobel en meer van dergelijke zaken.” Buma zei: “Het doel is niet lastenverlichting voor het bedrijfsleven, maar werkgelegenheid. De banen van twee miljoen mensen in Nederland zijn afhankelijk van buitenlandse bedrijven.”

Alle landen lokken ondernemingen en proberen elkaar de loef af te steken en als klein land moet Nederland extra op zijn hoede zijn, schrijft Rutte aan de Kamer. In de hele wereld kijken bedrijven naar de beste plek om zich te vestigen. “Voor het behoud en de groei van werkgelegenheid, moet Nederland zich aanpassen aan de nieuwe realiteit.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden