'Afschaffen beurs dupeert hbo'ers'

Thom de Graaf Beeld ANP
Thom de GraafBeeld ANP

Tienduizenden jongeren die nu nog gaan studeren in het hbo, zullen wegblijven als de studiebeurs wordt afgeschaft. Niet alleen schaadt dat hun kans om hogerop te komen, ook groeien daardoor de tekorten aan personeel in de zorg, aan leraren en aan technici.

Met deze waarschuwing keert voorzitter Thom de Graaf van de HBO-raad zich vandaag tegen de plannen van VVD, PvdA, GroenLinks en D66. Die pleiten voor een sociaal leenstelsel, waarin studenten hun studiegeld niet langer als beurs krijgen, maar als lening. De Graaf spreekt bij de opening van het hogeschooljaar aan de Hogeschool Inholland.

De oud-politicus baseert zich op voorspellingen van het Centraal Planbureau: zodra de kosten van een studie stijgen, zal het aantal studenten aan universiteit en hogeschool dalen. Als de basisbeurs wordt afgeschaft, blijven 20.000 aankomende studenten weg, heeft de HBO-raad berekend. Als ook de aanvullende beurs verdwijnt (die alleen is bestemd voor studenten met ouders die weinig verdienen) zelfs 35.000.

Die wegblijvers zijn voor drie kwart potentiële hbo-studenten; voor hen zijn de gevolgen ingrijpender dan voor studenten aan de universiteit. Ouders van hbo'ers verdienen vaak minder dan die van universitaire studenten en kunnen minder bijspringen. Hun kinderen worden ook extra getroffen door de afschaffing van de aanvullende beurs.

Jongeren die zich niet laten afschrikken, worden met een veel hogere studieschuld opgescheept, vervolgt De Graaf. Doordat afgestudeerde hbo'ers vaak minder verdienen dan mensen met een universitair diploma, moeten ze zwaarder bloeden om die schuld af te betalen. Invoering van een leenstelsel in plaats van het stelsel met basis- en aanvullende beurs zou 'treurige gevolgen' hebben, vat De Graaf samen. Natuurlijk, de staatsschuld moet omlaag, zegt hij. "Maar is dit niet penny wise, pound foolish?"

Lees vandaag meer in Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden