Afrikanen geven hun seks een 10

Afrikanen die bezuiden de Sahara leven zijn tevreden over hun seksleven. Zeer tevreden zelfs: 18 procent waardeert de eigen seksuele relaties met een 10!

Dat blijkt uit onderzoek dat vandaag wordt gepresenteerd op het jaarcongres van de Amerikaanse vereniging van sociologen. Stephen Cranney, verbonden aan Baylor University in Texas, stoorde het dat (on)tevredenheid over seks vooral wordt onderzocht in rijke, ontwikkelde landen en zelden in arme delen van de wereld. Hij dook daarom in de Gallup World Poll, waarin gegevens zitten uit honderden landen. Die bron bevat weinig informatie uit sub-Sahara-Afrika, maar een indicatief beeld levert het wel op.

Seksplezier is in de westerse wereld gerelateerd aan inkomen. Maar Cranney ontdekte dat seks in het relatief welvarende Mauritius een even hoog rapportcijfer krijgt als in het straatarme Tsjaad. Binnen landen, op individueel niveau, zie je wél verschillen: inkomen en opleiding verhogen het seksueel genot. Dat komt deels doordat rijkere, beter opgeleide mensen gezonder zijn en meer vrije tijd hebben.

De angst voor een aidsinfectie zou de zin in seks kunnen verminderen, vermoedde Cranney. Maar dat effect vond hij niet. Wel was er een verschil tussen mensen met een vaste partner en alleenstaanden: de eersten geven hun seksleven een hoger cijfer.

Daarbij is er nauwelijks verschil tussen mannen en vrouwen. Van mannen wordt wel vermoed dat ze hun seksleven hoger waarderen dan vrouwen dat doen, maar ook die verschillen bleken in Afrika klein, ontdekte Cranney.

Een vaak verondersteld verband tussen seksueel genot en gender(on)gelijkheid trad maar in een enkel land aan het licht. En wel omgekeerd: hoe groter de ongelijkheid tussen man en vrouw hoe hoger het seksgenot. Niet verwacht misschien, maar dat effect vinden sociologen in de VS ook: Amerikanen die in een traditioneel rolpatroon leven, waarderen hun seksleven relatief hoog.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden