Afrikaanse leiders investeren te weinig in landbouw

Afrikaanse leiders komen hun belofte om te investeren in landbouw niet na. Dat blijkt uit onderzoek van ontwikkelingsorganisatie Cordaid. "Juist in een tijd waarin rurale inkomens en voedselzekerheid door de economische en klimaatcrisis onder druk staan, is dat teleurstellend", aldus Bob van Dillen, beleidsmedewerker ondernemen van Cordaid.

In 2003 heeft de Afrikaanse Unie afgesproken om binnen vijf jaar de landbouwinvesteringen te verhogen tot minimaal 10% van het BNP. Die afspraken zijn vastgelegd in de zogeheten Maputo Declaration. “Dit verdrag leek veelbelovend. Nadat de landbouw in ontwikkelingslanden 20 jaar lang was verwaarloosd, leek bij de leiders eindelijk het belang van deze sector doorgedrongen te zijn”, zegt Van Dillen. “Maar ze komen hun eigen beloftes maar mondjesmaat na.”

Uit het Cordaid onderzoek Investing in agriculture: Implementing the 2003 Maputo Declaration of the African Union blijkt dat alleen Malawi de laatste jaren structureel meer dan 10% aan landbouw uitgeeft. Veel landen hebben op papier ambitieuze plannen uitgewerkt, maar uitvoering en financiering blijven sterk achter. En dat terwijl de honger en armoede in een groot deel van Afrika sinds 2003 alleen maar zijn toegenomen.

Cordaid ondersteunt belangenorganisaties van kleine (agrarische) producenten in Kameroen, Ghana, Zambia, Malawi, Oeganda en Tanzania, verenigd in GRASP.

Van Dillen: “Samen blijven wij ons inzetten voor een landbouwbeleid dat ten goede komt aan duurzame, kleinschalige landbouw. In Afrika en daarbuiten moet het besef doordringen dat kleine producenten essentieel zijn voor armoedebestrijding en lokale voedselvoorziening. Daar is veel geld voor nodig. Daarom moeten zij speerpunt zijn van nationaal overheidsbeleid en moeten internationale donoren hen steunen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden