Afrikaanse leeuwenpopulatie in halve eeuw met 75 procent afgenomen

Een leeuw in Zuid-AfrikaBeeld ap

Het leefgebied van de leeuwen in de Afrikaanse savannes is de afgelopen vijftig jaar met 75 procent afgenomen. Dat blijkt uit een studie van Duke University die dinsdag verscheen in het tijdschrift Biodiversity and Conservation. Het aantal leeuwen op het continent is gedaald tot 32 duizend, waarbij de leeuwenpopulatie in West-Afrika onder wel heel zware druk staat, waarschuwen de onderzoekers.

Vijftig jaar geleden liepen er nog ongeveer honderdduizend leeuwen rond in Afrika. De afgelopen jaren heeft de voortgaande bevolkingsgroei op het continent er echter toe geleid dat steeds meer savannegebied ten prooi is gevallen aan de mens. Het leefgebied van de leeuwen is daardoor fors teruggelopen en bovendien gefragmenteerd geraakt.

'Het aantal leeuwen is de afgelopen eeuw dramatisch snel gedaald', aldus de onderzoekers. 'Omdat veel leeuwen nu leven in kleine, geïsoleerde populaties is de verwachting dat deze trend zich doorzet. Met name de situatie in West-Afrika is zorgwekkend, er is geen grote populatie meer en in veel nationale parken zijn helemaal geen leeuwen meer.'

Geen leeuwen meer
In vijf Afrikaanse landen is geen leeuw meer te bekennen, terwijl dat in 2002 nog wel het geval was. In slechts negen landen leven meer dan duizend leeuwen. Het grootste deel van de Afrikaanse leeuwenpopulatie, zo'n veertig procent, leeft in Tanzania.

De wetenschappers bepaalden met behulp van satellietbeelden hoeveel gebied de leeuwen nog hebben om vrij rond te lopen, zonder met mensen geconfronteerd te worden. Dit soort gebieden neemt in rap tempo af en de verwachting is dat deze ontwikkeling de komende veertig jaar doorzet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden