Afrikaanse geestelijken bezorgd: steeds meer homo-bisschoppen in Westen

Justin Welby, aartsbisschop van Canterbury en leider van de internationale anglicaanse gemeenschap.Beeld epa

Anglicaanse priesters in Afrika maken zich zorgen: hun collega's in het Westen hebben wel erg weinig moeite met homoseksuele bisschoppen. Ze spreken nu van een 'crisis', een 'spirituele kanker' die de hele anglicaanse gemeenschap bedreigt.

De Afrikanen hopen het probleem te kunnen aanpakken tijdens een internationale bijeenkomst. Die vindt eind oktober plaats, meldt Religion News Service. De zogeheten Gafcon II-conferentie moet helpen om 'de goede orde te herstellen', 'theologische integriteit' terug te brengen en 'trouw aan de Bijbel' te bevorderen'. Ook het kerkelijke homohuwelijk staat op de agenda.

De anglicaanse gemeenschap, die na enkele breuken in de 16e eeuw voortkwam uit de rooms-katholieke kerk, is een van de grootste stromingen binnen het christendom. Diversiteit is troef.

Britse kerk is homovriendelijker
Sommige anglicaanse kerkgenootschappen, zoals de Kerk van Engeland en de Anglicaanse Kerk van Zuid-Afrika, varen een relatief progressieve koers. De Kerk van Engeland telt ten minste één (celibataire) homobisschop en kondigde onlangs aan het ambt officieel open te stellen voor homo's. Kerken in Centraal-Afrika zijn sceptischer over gelijke rechten voor homoseksuelen.

Sommige kerken trekken zich niets aan van de bijbelse sekserollen en 'zetten de schepping op zijn kop', waarschuwt de Keniaanse anglicaanse aartsbisschop Eliud Wabukala in een brief aan de deelnemers van Gafcon II. Wabukala is voorzitter van Gafcons raad van primaten (hoogste geestelijken). Het gebrek aan respect van de schepping is volgens hem slechts 'een van de voorbeelden van de ziekte' die de kerk bedreigt. 'De oorzaak is spiritueel.'

'De aartsbisschop van Canterbury begrijpt ons'
Volgens de leider van de Oegandese anglicaanse kerk, Stanley Ntagali, vestigen de Afrikaanse primaten hun hoop op Justin Welby. Hij staat als aartsbisschop van Canterbury aan het hoofd van de Kerk van Engeland en de wereldwijde anglicaanse gemeenschap. Bovendien zou hij ook geen voorstander zijn van het wijden van homo's. Welby zou kunnen voorkomen dat de anglicaanse gemeenschap gaat scheuren. 'Hij begrijpt dat we niet uit zijn op een breuk', meent Ntagali.

Overigens zijn niet alleen anglicaanse Afrikanen sceptisch over homorechten. In veel landen is ook de homo-acceptatie ook laag onder rooms-katholieken, evangelicalen en pinkstergelovigen, moslims en seculieren. De Amerikaanse president Obama trapte in juli nog op de tenen van religieuze leiders toen hij in Senegal pleitte voor seksegelijkheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden