Afrika Cup begint onder dreiging nieuw geweld

De Afrika Cup is begonnen, ondanks de aanslag op het Togolese voetbalteam. Togo zelf trok zich terug. Rebellen dreigen met nieuwe aanvallen.

Een splintergroepering in Cabinda dreigt met nieuwe aanslagen nu de organisatie van de Afrika Cup in Angola de voetbalwedstrijden in die regio laat doorgaan. Vrijdag werd in Cabinda een bus met het team van Togo twintig minuten lang onder vuur genomen, wat de perschef en een assistent-trainer het leven kostte en negen anderen verwondde.

Togo – met sterspeler Emmanuel Adebayor – keerde gisteravond terug naar huis. Vandaag zou het tegen Ghana zijn eerste wedstrijd spelen, in een poule met ook Burkina Faso en Ivoorkust (met Didier Drogba). De Togolese spelers waren geschokt ’na de dood in de ogen te hebben gekeken’, maar zeiden toch te willen blijven om de ’doden te eren’. Hun president haalde ze echter naar huis. Mogelijk keren ze later alsnog terug.

De aanslag van vrijdag is opgeëist door een splinter van de FLEC (Forces de Libération de l’Etat du Cabinda). Die beweging streed na Angola’s onafhankelijkheid in 1975 voor afscheiding van Cabinda, een enclave die door een strook Congo van Angola wordt gescheiden. De regio en de wateren ervoor zitten vol olie – zestig procent van alle Angolese olie komt er vandaan – waardoor de regering in Luanda er niet over piekert de afscheiding toe te staan. De wedstrijden in Cabinda dienden mede om het gezag van Luanda te versterken.

De FLEC sloot in 2006 een akkoord met Luanda, maar de splinter FLEC-PM (Position Militaire) legde zich daar niet bij neer. Sindsdien flakkert het geweld in Cabinda af en toe op.

Togo heeft scherpe kritiek op Angola, dat niet gewaarschuwd zou hebben voor de gevaren in Cabinda. Angola wijst echter naar Togo, dat volgens Luanda nooit met de bus vanuit een trainingskamp in Congo naar Cabinda had moeten reizen, maar had moeten vliegen.

Het geweld werpt zijn schaduw vooruit naar het WK voetbal, deze zomer in Zuid-Afrika. De organisatoren daarvan haasten zich om te zeggen dat de situatie in Angola onvergelijkbaar is met die in Zuid-Afrika.

Dat vindt ook directeur Kesler van de KNVB. „Ik ga ervan uit dat de veiligheidsmaatregelen tijdens het WK scherper zullen zijn.” Het Nederlands elftal heeft Johannesburg als basiskamp. De spelers mogen, om verveling tegen te gaan, winkelcentra en pleinen bezoeken. De aanslag in Angola verandert daar niets aan. Kesler: „Ik begrijp dat de bus van Togo van de afgesproken route was afgeweken. Dat zullen wij niet doen, en daarbij worden we door eindeloze escortes begeleid.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden