Afpersen Balkenende blijft onbestraft

door Bart Zuidervaart

Een bejaarde man stond gisteren terecht voor afpersing van premier Balkenende. De rechter: „Hier is een rol weggelegd voor de geestelijke gezondheidszorg, niet voor het strafrecht.”

De 74-jarige M. van D. uit Rotterdam zat de afgelopen 26 jaar gefrustreerd thuis. In armoede en met schulden. Gas en licht werden onlangs afgesloten. Hulp sloeg hij consequent af. „Ik had geen behoefte aan een aalmoes”, zei Van D. gisteren tegen de Haagse politierechter. „Ik wilde slechts hebben wat mij toekomt.”

De man zag zijn kans vorig jaar juni schoon, toen een verdwaald stapeltje post op zijn deurmat belandde. Tussen rekeningen vond hij vier poststukken, verstuurd vanuit de Tweede Kamer, geadresseerd aan prinses Margriet op paleis ’t Loo in Apeldoorn.

Van D. typte onmiddellijk een brief aan premier Balkenende. Hij wilde de brieven wel teruggeven, maar in ruil voor een cheque van 2,5 miljoen euro. Belastingvrij. Mocht de minister-president weigeren, dan zou Peter R. de Vries worden benaderd.

Volgens de Rotterdammer heeft hij recht op dat geld. Zijn schildersbedrijf zou hem eind jaren zeventig zijn afgepakt door een valse beschuldiging over diefstal. Sindsdien schrijft hij talloze brieven aan bewindslieden om aandacht te krijgen voor dit ’grote onrecht’.

Dat hij 2,5 miljoen euro eiste van de premier, was volgens Van D. bedoeld om ’druk op de ketel te houden’. Het Openbaar Ministerie zag het anders. Van D. stond gisteren terecht voor verduistering en poging tot afpersing.

„Hoe had ik het anders moeten doen?”, verdedigde Van D. zich. „De politie vertrouw ik niet en Balkenende staat tussen de burger en het Koninklijk Huis in. 2,5 miljoen is nog een schijntje. Ik heb eigenlijk recht op meer geld.”

De politierechter was mild voor Van D. Een psychiatrisch verpleegkundige en de thuiszorg ontfermen zich sinds kort over de man. „Hier is een rol weggelegd voor de GGZ, niet voor het strafrecht”, zei de rechter tegen de man. „U bent schuldig, maar krijgt van mij geen straf.”

Van D. had niets anders verwacht. „Ik had wel op een bedankbriefje van prinses Margriet gerekend omdat ik zo goed op haar brieven heb gepast.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden