Afnemende wind

Onder regie van een krachtig luchtdrukmaximum, waarvan het centrum vandaag de Noordzee oversteekt naar Scandinavie, is het dit weekeind droog, zonnig, maar vrij koud. Pluspunt is echter dat de wind verder afneemt, zodat het voor het gevoel behaaglijker wordt.

JAN VISSER

Vandaag staat er nog een matige noord-tot-noordoostenwind. Daarmee wordt zeer droge, transparante lucht uit Zweden aangevoerd, waarin weinig bewolking voorkomt. Alleen landinwaarts komen nog enkele stapelwolken tot ontwikkeling, maar het is onwaarschijnlijk dat die het buienstadium bereiken. De middagtemperatuur zit rond de 8. De komende nacht lichte vorst met minima tot 4 en nabij het aardoppervlak plaatselijk tot - 8.

Morgen droog en zonnig en tot 8 a 10 oplopende middagtemperaturen. De wind is zwak tot matig en waait uit het noordoosten.

Gisteren wat minnetjes. Vrij veel bewolking (door stabilisatie uitsmerende stapelwolken), een stevige noord-totnoordwestenwind, enkele lokale maartse buitjes en lage temperaturen vormden het decor van deze vrij gure dag. In de oostelijke mijnstreek vielen in alle vroegte ook sneeuwbuien. Onze man uit Hoensbroek zag uit de richting Kerkrade auto's met sneeuw op het dak de stad binnen rijden. Winsum kwam niet verder dan 7,2, Brummen 8,2, Hoensbroek 9,4 en Arcen 10,2.

"Wanneer omvang, kracht en de gevolgen in ogenschouw worden genomen dan is 'Killerstorm' in de oostelijke VS een serieuze kandidaat om als zwaarste storm van de eeuw geboekstaafd te worden" , schreef de Amerikaan Douglas Le Comte in een voorlopig verslag over de stormdepressie die twee weken geleden de oostelijke staten teisterde. Volgens Le Comte hebben een aantal plaatsen tijdens andere stormen meer wind en sneeuw gehad, maar gelet op de omvang van de extreme condities (van Cuba naar Canada) zijn er maar heel weinig die voor twijfelachtige predikaat 'Storm van de eeuw' in aanmerking komen. De intensiteit van de depressie komt vooral tot uitdrukking in de zeer lage barometerstanden en de door grote drukverschillen veroorzaakte hoge windsnelheden. In een zone van Florida naar New Hampshire sneuvelden talrijke 'allround' luchtdrukrecords, onder meer op de nationale luchthaven van Washington, DC. In de Carolina's onderschreed het weerglas luchtdrukrecords die door gedenkwaardige hurricanes als Hazel (1954) en Hugo (1989) waren gevestigd. De wind bereikte in stoten landinwaarts snelheden tot 80, langs de kust en op de hoog gelegen meetpunten ruim 110 km/uur. Toppers waren Boston, Maine met 130, Fire Island, New York 143 en Flattop Mountain bij Asheville, North Carolina met 162 km/uur. Morgen informatie over sneeuwval en temperatuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden