Afname van de criminaliteit? Vakbonden geloven er niets van

Beeld ANP

De vakbonden FNV, CNV en de 32 ondernemingsraden van de Nederlandse gevangenissen hebben geen enkel vertrouwen meer in de criminaliteitscijfers waarop de overheid haar beleid baseert.

De Algemene Rekenkamer moet daarom de modellen van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), de basis voor het overheidsbeleid, onder het vergrootglas leggen. Een petitie met die inhoud wordt vandaag aan de Kamercommissie Justitie en Veiligheid overhandigd.

De bonden en de ondernemingsraden verwijzen in hun kritiek onder meer naar een vorig jaar via deze krant uitgelekte notitie van de top van de politie en het Openbaar Ministerie. In die notitie werd gewag gemaakt van een enorm gat van 3,5 miljoen delicten tussen de door het CBS geregistreerde criminaliteit en de door de burgers ervaren misdaad. De politie registreerde in 2015 960.000 delicten, de bulk daarvan is wat heet 'breng-criminaliteit', delicten die door de burger worden aangegeven en niet door de politie worden opgespoord, de 'haaldelicten'. 

Verloren vertrouwen

De capaciteit van de politie en het OM is, zo luidde de conclusie in de notitie, op een dusdanig laag niveau gekomen dat de burger het vertrouwen in de rechtshandhaving dreigt te verliezen en criminelen handelen alsof ze niet gepakt kunnen worden.

"Beleid en formatie worden nu veelal gebaseerd op onbetrouwbare cijfers", vindt Yntse Koenen van FNV Overheid. "Zo kopte het CBS vorige week nog dat er een afname is van de criminaliteit. Maar dat gaat alleen over de geregistreerde misdaad. De echte misdaad is hoger en we denken dat de aangiftebereidheid laag is geworden, omdat de burgers weinig vertrouwen hebben dat zaken worden opgepakt. Dat is deels begrijpelijk aangezien meerdere regeringen achtereen zwaar hebben bezuinigd op de hele strafketen van politie, tot rechterlijke macht en gevangenissen."

Het aantal Nederlanders dat slachtoffer werd van criminaliteit daalde met een kwart, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek vorige week.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden