AFM wil grip op vastgoedsector

amsterdam – - De vastgoedsector wordt gekenmerkt door fraudegevallen. Van kleine bedrijven tot het grote Philips Pensioenfonds en Bouwfonds – geen partij lijkt zich eraan te kunnen onttrekken. Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil dat tegengaan door het eigen werkveld te verbreden.

Als gevolg van een Europese richtlijn voor prospectussen mag de AFM zich bij beleggingen die hoger gaan dan 50.000 euro niet als toezichthouder laten gelden. Deze grote beleggers moeten er zelf zorg voor dragen dat zij met bonafide partijen in zee gaan. Maar van de 12 miljard euro die de vastgoedmarkt groot is, bestaat 80 procent uit beleggingen dan 50.000 euro.

De AFM is al twee jaar in overleg met de vastgoedsector zelfregulering te bevorderen. De sector zou bij AFM een klachteninstituut moeten opzetten, en tot registratie van aanbieders moeten overgaan. Vorige maand lieten marktpartijen de AFM weten daar niet aan mee te werken.

De AFM reageerde daar gisteren in Het Financieele Dagblad teleurgesteld op, en kondigde aan het toezicht van de AFM op de vastgoedsector te willen verbreden. „Er rest ons niet veel anders dan dit probleem via wet- en regelgeving te proberen aan te pakken”, stelt een woordvoerder. „Maar we lopen wel tegen het probleem aan dat deze regels in Brussel moeten worden aangepast.” Binnenkort worden die Europese regels geëvalueerd en wellicht heroverwogen, maar daar zit de AFM niet bij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden