AFM wijst DSB-helpers terecht

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt voor belangenverstrengeling bij stichtingen als DSB-Ramp en DSB-Leed.

DSB-gedupeerden kunnen steeds moeilijker hun recht halen. De AFM beperkt de speelruimte van stichtingen als DSB-Ramp en DSB-Leed. Want er zijn grenzen aan de individuele hulp die stichtingen als DSB- Leed van Jelle Hendrickx en DSB-Ramp van Pieter Lakeman kunnen geven, waarschuwde de AFM gisteren. Zij mogen wel helpen bij persoonlijke klachten, maar geen financieel advies verstrekken. Per saldo rest gedupeerden nu alleen nog het inroepen van advocaten voor individuele hulp. Voor velen zal dat een probleem zijn omdat ze financieel aan de grond zitten en de kosten van hun dure DSB-product al niet meer kunnen betalen.

Het geven van financieel advies is volgens de toezichthouder voorbehouden aan tussenpersonen met een vergunning. De AFM vreest dat het behandelen van klachten en het geven van financieel advies door elkaar heen gaan lopen en dat daardoor belangenverstrengeling ontstaat. Collectieve actie vindt de AFM wel toelaatbaar. Een AFM-woordvoerder wijst erop dat ’goede advocaten’ zich daar in de vergelijkbare woekerpolis-affaire ook toe hebben beperkt. Zo’n collectieve oplossing willen de DSB-curatoren echter niet treffen, zo maakten zij vorige week bekend.

De AFM onderzoekt vandaag of Jelle Hendrickx’ stichting individuele gedupeerden financieel advies heeft verleend. Hendrickx, die eigenaar is van een bemiddelingsbureau FCNS, erkent dat hij financiële producten verkoopt en begrijpt dat hij daarmee de schijn van belangenverstrengeling tegen heeft. Om die reden kondigde Hendrickx al eerder aan zijn aandelen in FCNS van de hand te doen.

Hij vindt het belangrijk om rechtsbijstand te verlenen. Individuele gedupeerden kunnen niet langer terecht bij het goedkope en laagdrempelige Klachteninstituut financiële dienstverlening (Kifid). Het Kifid kan wel bemiddelen bij financiële instellingen maar niet bij de curatoren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden