AFM: Uitvaartverzekering vaak misleidend

© Thinkstock

Aanbieders van uitvaartverzekeringen verstrekken vaak 'op een incorrecte, onduidelijke en mogelijk misleidende wijze informatie', constateert de Autoriteit Financiële Markten (AFM). En dat zijn geen incidenten, benadrukt de AFM.

Ze adviseert minister Jan Kees de Jager van financiën om een provisieverbod in te stellen voor uitvaartverzekeringen.

Provisiebedragen
De AFM is momenteel nog bezig met een onderzoek naar uitvaartverzekeringen, maar omdat er al een tijdje discussie over is in de Tweede Kamer, brengt de AFM alvast een voorlopig advies uit aan de minister.

Provisiebedragen hangen af van de leeftijd van de verzekerde en ook van het verzekerde bedrag. Bedragen van rond de 500 euro of meer zijn hierbij gebruikelijk. Verzekeraars zeggen dat de hoogte van de provisie onder meer wordt bepaald door het adviestraject dat wordt doorlopen.

De AFM vindt echter dat veel verzekeraars veel te uitgebreid de tijd nemen om de cliënt te adviseren over de uitvaart zelf. Dat is niet nodig. Sterker nog, de AFM betwijfelt of de verzekeraar wel de aangewezen persoon is om dat te doen. "De prikkel van de provisie gaat hiermee in tegen het belang van de klant", aldus de AFM in haar brief aan De Jager.

Kosten uitvaart
Het bijzondere aan een uitvaartverzekering is dat de afsluiter van de verzekering niet betrokken is bij de uitkering ervan. Dat zijn de nabestaanden. En die weten weer niet wat voor verzekering er precies is afgesloten, en daardoor is de uitvaartverzekering volgens de AFM gevoelig voor gesjoemel.

Maar ook bij leven loopt de consument al tegen tegenvallers aan. Zo gaat hij ervan uit dat het verzekerde bedrag voldoende is om bij overlijden zijn uitvaart te financieren, maar in de praktijk is dat bedrag te laag. In veel gevallen wordt de consument al na een paar jaar benaderd om het verzekerde bedrag te verhogen, omdat het niet meer toereikend is.

Daarbij gaan veel aanbieders volgens de AFM uit van veel te hoge kosten van de uitvaart. Vaak worden 'onrealistische bedragen' van rond de 9000 euro genoemd, die kunnen oplopen tot 40.000 euro over twintig jaar, terwijl momenteel een gemiddelde uitvaart ongeveer 6500 euro kost.

Ingespeeld op emotie
"Er wordt ingespeeld op de emotie van de consument om een verzekering te kopen of om het verzekerde bedrag te verhogen, bijvoorbeeld door te verwijzen naar de kosten die nabestaanden moeten betalen. Een consument zal hierdoor in mindere mate in staat zijn om een objectief geïnformeerd besluit te nemen", aldus de AFM.

Provisieverbod
Voor het zomerreces liet minister De Jager al weten vooralsnog weinig andere mogelijkheden te zien dan een provisieverbod om excessen bij uitvaartverzekeringen te voorkomen.

Maar veel Kamerleden maken zich zorgen over de toegankelijkheid en betaalbaarheid van een uitvaartpolis voor minder draagkrachtige consumenten als de provisie wordt vervangen door een vergoeding ineens voor de tussenpersoon.

Onderzoek
De Kamer vroeg om alternatieve oplossingen, maar minister De Jager zag deze niet. Ook de AFM meldt in haar eerste bevindingen van het onderzoek nog geen andere oplossing om misstanden aan te pakken.

De AFM is op dit moment in gesprek met de verzekeraars over haar voorlopige onderzoeksresultaten. In het najaar zal de AFM haar definitieve bevindingen publiceren.

 Er wordt ingespeeld op de emotie van de consument  
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden