AFM beboet de vier grote accountantskantoren

In achttien van de veertig onderzochte rapporten lieten de financiële controleurs steken vallen

De vier grote accountantskantoren - Deloitte, EY, KPMG en PwC - moeten in Nederland samen zes miljoen euro aan boetes betalen omdat hun controles op jaarrekeningen over 2012 tekortschoten. De hoogste boete - 2,2 miljoen euro - gaat naar EY.

De boetes vloeien voort uit een onderzoek dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in 2014 deed. Uit dat onderzoek van de toezichthouder op de accountants bleek toen dat achttien van de veertig door de AFM onderzochte controles van 'de grote vier' gebreken vertoonden.

Soms waren die ernstig. Zo waren er gevallen waarbij een accountant een jaarrekening van een bedrijf of instelling goedkeurde, terwijl deze over onvoldoende informatie beschikte. De bevindingen van de AFM leidden in 2014 tot ophef en werden gezien als het (zoveelste) bewijs dat de grote kantoren hun werk vaak niet naar behoren doen.

AFM onderzocht overigens maar een fractie van de controles die de 'grote vier' jaarlijks uitvoeren. De onderzoeken spitsten zich toe op posten als omzet, goodwill, debiteuren en onderhanden werk. De vier kantoren voerden (in 2014) circa 20.000 controles uit.

EY kwam er, qua aantal 'foute' controles, in het onderzoek het beste af: drie van de tien gevallen voldeden niet. Toch kreeg EY de hoogste boete: ruim 2,2 miljoen euro. Volgens de AFM kwam dat vooral doordat EY eerder gemaakte fouten opnieuw maakte. Bovendien werden de fouten deels gemaakt nadat de boetes voor tekortschietende controles begin 2013 waren verhoogd. Ook de ernst en de mate van verwijtbaarheid spelen een rol bij de hoogte van de boetes. EY stelt in een reactie dat het de boete, gezien het aantal overtredingen, te hoog vindt.

Deloitte (vier onvoldoendes op de tien) moet 1,8 miljoen aftikken. Net als bij EY viel die boete relatief hoog uit, omdat het kantoor in herhaling viel. KPMG, de accountant die de afgelopen jaren het meest onder vuur lag, kwam het slechtst uit het onderzoek. Zeven van de tien controles voldeden niet aan de eisen. Gezien dat aantal valt het boetebedrag mee: ruim 1,2 miljoen. KPMG stelt dat het, waar nodig, de onderzochte dossiers heeft 'hersteld'. Dat heeft niet geleid tot aanpassing van de betreffende jaarrekeningen.

PwC (vier onvoldoendes) moet 845.000 euro betalen. PwC meldt, na eigen onderzoek, dat de kwaliteit van de controles in drie gevallen inderdaad onder de maat was. Maar de conclusies van de accountants klopten wel en de afgegeven controle-verklaringen werden gehandhaafd, stelt PwC.

De vier kantoren beklemtonen verder dat ze druk bezig zijn hun leven te beteren en dat zij daartoe maatregelen namen en nemen.

Omdat het onderzoek van AFM over veertig controles gaat, mogen de uitkomsten niet als representatief worden beschouwd voor de kwaliteit van de overige ongeveer 20.000 controles.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden