Aflossen gaat hier en daar iets beter

krediet | Er zijn minder vaak problemen met terugbetalen van een consumentenlening. Het BKR is voorzichtig positief.

Voor het eerst sinds de economische crisis losbrak zijn er minder mensen die moeite hebben met het terugbetalen van hun lening. Begin dit jaar hadden volgens het Bureau Krediet Registratie (BKR) nog ruim 777.000 mensen problemen met hun lening. Een half jaar later, in juli, waren er ruim zesduizend mensen minder met een betalingsachterstand.

Dat is een absolute trendbreuk, merkt BKR op. De afgelopen jaren steeg het aantal mensen dat hun lening niet kon aflossen alleen maar. Er kwamen er in vijf jaar tijd meer dan honderdduizend bij. Toch is het bureau maar gematigd positief over de ontwikkeling de andere kant op. Vooral doordat er nog veel andere soorten betalingsachterstanden zijn.

Het BKR registreert veel - hypotheken, creditcards, rood staan op lopende bankrekeningen, betalingen bij postorderbedrijven of thuiswinkelorganisaties, flitskredieten en andere persoonlijke leningen - maar niet alles. Het heeft geen zicht op de belastingdienst, zorgverzekeraars en energieleveranciers. Ook niet op studieschulden en huurachterstanden. Als die sectoren ook worden meegenomen, zou het aantal mensen met een betalingsafstand niet op ruim 771.000 liggen, maar boven de 2 miljoen, schat het BKR.

Om bij de persoonlijke leningen te blijven: er zijn momenteel ruim 112.000 mensen die niet aan hun hypotheeklasten kunnen voldoen. Zij worden pas als wanbetaler aangemerkt als ze meer dan vier maanden achter elkaar niet betalen. Dat de problemen ietwat afnemen, komt volgens BKR door het economisch tij, maar ook door de aangescherpte regelgeving rondom consumentenkrediet. "Banken zijn minder scheutig geworden met het vertrekken van een lening."

De vergelijkingssite rente.nl merkte gisteren wel op dat geld lenen voor een wasmachine of dakkapel recentelijk goedkoper is geworden. Voor een persoonlijke lening van 20.000 euro betaalde je vorig jaar nog gemiddeld 6,8 procent rente. Dat is nu ruim een procent lager weet de website. De grote banken vragen echter nog steeds percentages variërend van 7 tot 8,5 procent.

"Wij zien dat de belangstelling voor lenen het laatste jaar enorm is gegroeid", vertelt Amanda Bulthuis van rente.nl. "We hebben op onze website afgelopen maand bijna twee keer zoveel bezoek gehad vergeleken met vorig jaar. Ook willen banken en verzekeraars vaker adverteren."

Dat de rente voor consumentenleningen nu pas omlaaggaan, is wel rijkelijk laat. De rente voor spaargeld maar ook hypotheken staat al tijden laag. Volgens Bulthuis komt de relatief hoge rente voor consumentenkrediet door de beperkte concurrentie op de leenmarkt. "Er zijn weinig nieuwkomers en veel van de kleinere kredietverstrekkers zijn aan de achterkant onderdeel van een grootbank."

Enorm veel mensen hebben een persoonlijk krediet. Ruim 8,3 miljoen mensen zijn bij het Bureau Krediet Registratie bekend. Dat zijn er wel flink minder dan de 9,2 miljoen vijf jaar geleden. Ruim 90 procent van de leners weet zonder problemen hun betalingsverplichtingen na te komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden