Aflegger besmet met tuberculose

Een Amerikaanse aflegger is tijdens het balsemen van een overleden aidspatiënt besmet geraakt met tbc. Volgens The New England Journal of Medicine (27/1) is zo'n besmetting nooit eerder aangetoond.

Onder redactie van Joep Engels

Op zich is dat merkwaardig omdat al geruime tijd bekend is dat onder mensen die lijken verzorgen tamelijk veel tbc-infecties voorkomen. Bij een recente studie bleek dat balsemers twee keer vaker reacties vertonen op tbc-huidtests dan anderen, maar in dit onderzoek had niemand van hen de ziekte ontwikkeld.

Tuberculose wordt verspreid door geïnfecteerde aerosolen, minuscule deeltjes in de lucht die door neus en mond tot diep in de longen doordringen. Zo'n infectieroute is niet onlogisch bij het balsemen, omdat bloed uit het lichaam wordt verwijderd en andere conserverende vloeistoffen worden ingespoten. Bij dat inspuiten of door het schuimen en gorgelen door de mond, kunnen geïnfecteerde deeltjes vrijkomen. Daarnaast verkrampt het lijk soms tijdens het balsemen, wat kan resulteren in het vervliegen van laatste ademstootjes.

Bij onderzoek in Baltimore naar de genetische samenstelling van de tuberkelbacterie van patiënten wees DNA-fingerprinting op identieke bacteriën bij twee mensen. Het betrof een overleden aidspatiënt en een aflegger in een rouwkamer, die jaarlijks ongeveer driehonderd balsemingen uitvoerde. Hij bleek de overlijdensverklaring van de aidspatiënt te hebben getekend. Op dat moment was niet bekend dat de patiënt tbc had.

Eerder onderzoek had aangetoond dat de tuberkelbacterie uit gebalsemde lijken die voor anatomielessen worden gebruikt, niet infectieus meer is. Dat is de bacterie nog wel de eerste 24 tot 48 uur na het balsmenen.

Bij autopsie zijn er eerder besmettingen opgetreden, bij balsemen niet, maar dat werd altijd logisch gevonden omdat autopsie ingrijpender is, waarbij een groot deel van het lichaam wordt opengemaakt. Nu bij balsemen ook infectie blijkt te kunnen optreden stellen de medici in The New England Journal of Medicine voor om de veiligheidsvoorschriften ter voorkoming van tbc-infecties ook van toepassing te laten zijn op rouwkamers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden