Aflakken? Eerst de puinhopen bij de politie opruimen

TEUN LAGAS

Zelf profileert Gerard Bouman zich graag als de leider die midden tussen zijn politiemensen staat. Die als voormalig hoofdagent wel weet wat de gewone diender op straat beweegt. In het echt raakte de korpschef van de nieuwe Nationale Politie de afgelopen jaren vervreemd van het gewone politiepersoneel.

Het enorme reorganisatieproject waar hij in 2011 aan begon maakt Bouman (63) niet af . Het omvormen van 26 regionale politiekorpsen naar één Nationale Politie heeft zoveel onvrede veroorzaakt, dat hij zichzelf niet geschikt vindt om de laatste fase af te ronden. "Ik bouw graag huizen, maar heb een hekel aan het aflakken van het kozijn en de plinten."

Nee, het vertrekbesluit per 1 februari nam hij niet onder druk van zijn politieke baas, bezweert Bouman. Toch komt zijn opstappen niet als een verrassing. Dat hing wel degelijk in de lucht. Hoewel minister Van der Steur van veiligheid en justitie en de korpschef zelf in augustus nog suggereerden dat hij bij alle tegenwind door zou blijven roeien.

"Bouman heeft de reorganisatie zeer gemotiveerd begeleid de afgelopen jaren en is van plan dat te blijven doen", zei de VVD-minister toen. Dat was op het moment dat de politiek de grote ambitieuze veranderingsoperatie in politieland met beide benen terug op de grond zette: het gaat drie jaar langer duren en de kosten worden 460 miljoen euro in plaats van 230 miljoen.

Lees de opmerking van de minister echter nog eens precies na. Vorige maand zal Bouman zelf al hebben beseft dat zijn langste tijd er op zat en dat de minister toen niet meer voor de volle honderd procent achter hem stond.

Waar ging het mis? Waarom is het politiepersoneel gaan klagen dat hun organisatie 'in brand' staat en niet meer goed functioneert? Waarom lopen de politievakbonden te hoop? Hoe komt het dat politiek Den Haag steeds vaker aan de slag moet met wat wordt genoemd 'de crisis bij de politie'?

Bij de aankondiging van zijn afscheid somde Gerard Bouman gisteren zelf de valkuilen op. Dat het omvormen van al die regionale politiekorpsen naar één nationale organisatie lastig was en op weerstand zou stuiten was natuurlijk logisch. Maar dat daaraan moest worden begonnen zonder dat al een nieuwe Politiewet op tafel lag was extra moeilijk. Bovendien kwam er een bezuinigingsopdracht bovenop van 230 miljoen euro. De erfenis van de regionale politie oude stijl was niet best: twaalf korpsen stonden financieel onder curatele.

En het allerlastigste was dat alle politiemedewerkers nieuwe functieomschrijvingen moesten krijgen. Oude arbeidscontracten over taken en functies moeten door de molen. "Het nieuwe functiegebouw veroorzaakte wel de meeste irritatie en pijn bij collega's", geeft Bouman in zijn afscheidsbrief toe.

Nu er meer tijd en geld komt om de reorganisatie af te maken kan volgens Bouman het 'aflakken van de plinten' beter aan een opvolger worden overlaten. Slechts een kleine schilderklus? Volgens de vakbonden liggen er grote puinhopen van de verbouwing, die eerst nog moeten worden opgeruimd.

Gerard Bouman bekendmaakte dat hij per 1 februari volgend jaar opstapt als hoofd van de Nationale Politie.

in het nieuws omdat ...

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden