Afknippen Amish-baard is toch geen haatmisdrijf

Sam Mullet, de autoritaire leider van de Amish-gemeenschap waarvan de baardknippers deel uitmaakten. Beeld ap

Het afknippen van de baard van een Amish-man is een ernstig vergrijp, maar een Amerikaan hoeft er niet direct voor achter de tralies. Niet iedere knipaanval is een haatmisdrijf, meent een rechter in de stad Cincinnati.

Het vonnis is goed nieuws voor de vijftien leden van een kleine Amishgemeenschap in de staat Ohio. Zij werden in 2012 veroordeeld voor het aanvallen van Amish die zich tegen gemeenschapsleider Sam Mullet hadden gekeerd.

De slachtoffers hielden aan de aanvallen geen verwondingen aan over - slechts een geschoren hoofd. In Amish-kringen is dat afknippen echter een grove vernedering: mannen laten wanneer ze getrouwd zijn hun gezichtshaar staan. Een lagere rechter veroordeelde ze destijds tot celstraffen van zeven tot vijftien jaar. Leider Mullet was niet bij het knippen aanwezig, maar was volgens de rechter wel het brein achter de acties.

Knipaanval was geen heilige strijd
Dat het oordeel in hoger beroep anders uitvalt, heeft te maken met de definitie van 'haatmisdrijf'. Volgens de beroepsrechtbank was daar alleen sprake van geweest als de aanvallers primair handelden vanuit religieuze motieven.

De rechter vindt het boven redelijke twijfel verheven dat de agressie voortkwam uit 'interpersoonlijke en familiegerelateerde onenigheden'. De geloofsovertuigingen van de slachtoffers waren van secundair belang.

Zeven daders hebben inmiddels hun gevangenisstraf uitgezeten. Mullet werd eerder veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien jaar en blijft voorlopig nog achter de tralies. Acht handlangers werden destijds ook veroordeeld voor obstructie van de rechtsgang. Zij moeten die straf nog uitzitten. Het blijft nog even de vraag of de kous daarmee af is. De openbaar aanklager moet binnen enkele weken beslissen of hij in openbaar beroep wil tegen dit vonnis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden