Afkicken van BH 90210

De soapgeschiedenis passeert vandaag een mijlpaal met het definitieve afscheid van 'Beverly Hills 90210'. Vanavond wordt in Amerika de allerlaatste aflevering uitgezonden van de serie die het wel en vooral wee volgde van een groep verwende pubers in Beverly Hills.

De serie heeft het precies tien jaar volgehouden. In 1990 begon het verhaal met de tweeling Brandon en Brenda, die vanuit de (zo leerden we al snel) achterlijke staat Minnesota verhuisden naar de flitsende woonwijk van de rich & fabulous in Los Angeles. Hun nieuwe postcode werd meteen de naam van de serie.

BH 90210 ontsproot aan het onuitputtelijke soapbrein van Aaron Spelling, die de wereld al eerder trakteerde op 'Love boat', 'Charlie's Angels', 'Hotel' en natuurlijk 'Dynasty'.

Vorig jaar vertelde Spelling aan People's magazine dat zijn dochter Tori en haar vriendinnen model stonden voor de verwende rijkeluiskinderen in de serie. Spelling verdiende een fortuin aan zijn soaps en kon zijn kinderen grootbrengen in een paleis met 123 kamers. Spelling: ,,Ik hoorde een vriendin van Tori zeggen: 'Ik moet dit weekeinde naar mijn vader. Het enige dat hij doet, is vragen wat mijn moeder doet. En als ik weer thuis kom, wil mijn moeder weten wat mijn vader doet.' Ik dacht: Wauw, dat is al één aflelevering!'' Deze uitspraak vat eigenlijk wel het hele concept van de serie samen: je kunt dan wel opgroeien in Beverly Hills, vanaf de wieg gehuld gaan in designerskleding en op je zestiende al rondscheuren in een Corvette of BMW-cabrio, ongelukkig word je toch wel.

Tori kreeg van papa een fijne beloning voor de inspiratie die ze leverde: een cosmetische operatie en een rol in de serie. Tien jaar lang speelde ze Donna, met stip het liefste, braafste meisje uit BH 90210, dat had gezworen maagdelijk het huwelijk in te gaan.

Donna's belofte (die ze na zeven seizoenen overigens brak) was een van de vele serieuze onderwerpen die werden aangesneden in de serie. Natuurlijk was BH 90210 er voor het vermaak, maar van Spelling mochten de jeugdige kijkers er ook best iets van opsteken. Relaties en seks namen uiteraard een belangrijke plaats in, maar er was ook aandacht voor onderwerpen als racisme, eetstoornissen en homoseksualiteit. Alles werd immer uiterst politiek correct in beeld gebracht, want het was Spellings ideaal dat jongeren er samen met hun ouders naar zouden kijken om er vervolgens over te discussiëren.

Spelling moet zich met name zorgen hebben gemaakt over het toenemende drugsgebruik onder jongeren, want alle hoofdpersonen in de serie raakten vroeg of laat verslaafd aan verschillende genotsmiddelen. Brenda beperkte zich tot sigaretten, Brandon -normaal gesproken het braafste jongetje van de klas- slaagde erin in één aflevering een alcoholprobleem te ontwikkelen. Donna kon na een ongeluk geen afscheid nemen van de pijnstillers. Het rijkeluismeisje Kelly leed aanvankelijk onder het alcoholmisbruik van haar moeder, om zich vervolgens zelf aan de coke te vergrijpen. Haar halfbroertje David slikte minstens een seizoen lang pillen. Valerie, het nichtje van de olijke tweeling, was een enthousiast wiet rookster. Maar de absolute drugs topper was Dylan, de rebel van de serie. Hij werkte een heel scala van verslavingen af. Op zijn zestiende (in het eerste seizoen) had hij zijn alcoholprobleem bijna onder controle dankzij frequente bezoeken aan de Alcoholics Anonymous, later probeerde hij de cocaïne en heroïne en spoelde hij diverse vage pillen weg met -opnieuw- een stevige borrel. Het mag duidelijk zijn dat BH 90210 een serie was die het levensgevoel van de jaren negentig kernachtig in beeld bracht.

Nu moeten de trouwe kijkers, samen met de hoofdrolspelers, cold turkey. In Nederland kunnen we het afkicken nog tot de herfst uitstellen. Dan zendt ook Veronica de allerlaatste aflevering uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden