Afkicken bij Betty

Geen enkele ster was op het feestje dat ex-presidentsvrouw Betty Ford vorige maand gaf vanwege het twintigjarig bestaan van haar door menige Hollywood-bewoner bezochte afkickkliniek. Toch gaf een illuster gezelschap acte de présence in het Betty Ford Center, idyllisch gelegen in het Californische Rancho Mirage, nabij de golf- en tennisspeeltuinen van de groten der aarde. Vier ex-first ladies -Rosalynn Carter, Barbara Bush, Nancy Reagan en Hillary Clinton- waren van de partij om Betty en al haar goede werken weer eens flink lof toe te zwaaien.

Sarah-Mie Luyckx

Barbara Bush, in gezelschap van haar echtgenoot, memoreerde dat Betty Ford haar uitgebreid wegwijs had gemaakt in het Witte Huis; wat geen overbodige luxe was geweest. 'Ik was maar een huisvrouwtje uit Houston toen ik naar Washington kwam', biechtte Barbara op. Om op geheel Amerikaanse wijze te besluiten met een mierzoet: 'Wij Bushes, wij allemáál, houden van jou'.

Nancy Reagan, die voor het gemak haar psychisch zwaar afgetakelde Ronald had thuisgelaten, pakte het wat nuchterder aan. Zij prees Barbara louter om haar zusterschap in hun beider niet te stuiten war on drugs.

Dat hoogbejaarde Betty (84) uitgebreid in het zonnetje werd gezet, zal haar geenszins in verlegenheid hebben gebracht. De immer vitale vrouw van Ford senior wordt in Amerika een heldin gevonden, wat onder meer resulteerde in een gastrolletje in 'Dynasty'. 'Betty heeft eerlijkheid chic gemaakt', luidt het credo. De ex-ballerina, die ooit bij de legendarische Martha Graham studeerde, had dan ook heel wat om mee voor de draad te komen. Kinderen die weleens stickies rookten, borstkanker, artritis, een hartoperatie en verslavingen aan respectievelijk pijnstillers, slaappillen en alcohol. Laatstgenoemde narigheid leidde in 1978 -na de verkiezingsnederlaag van Ford senior- tot de succesvolle opname in een de verslavingsafdeling van een Californisch ziekenhuis, die Betty inspireerde tot de oprichting van haar eigen rehab.

Aan publiciteit heeft het het Betty Ford Center de afgelopen twee decennia nimmer ontbroken. De kliniek werd een synoniem voor de niet aflatende strijd van talrijke door overmatig drank- en drugsgebruik getergde sterren. Onder anderen Liza Minnelli, Tony Curtis en Johnny Cash beleefden er menig moeilijk uur. Ergo: voer voor persmuskieten, die personeel en bewoners van de kliniek nogal eens in verlegenheid wisten te brengen. Zo schroomden sommigen er niet voor vanuit rondcirkelende helikopters foto's te maken van het beroemde klantenbestand.

Toch geniet slechts een procent van ons clientèle wereldfaam, herhaalt het Betty Ford Center tot in den treure; alle rangen en standen gaan hier met de billen bloot. 'De rehab is beslist geen luxe spa voor celebrities', beaamde de allerbekendste bezoeker, Elizabeth Taylor. De actrice deed Betty's kliniek meerdere keren aan en duikelde er ook haar zevende echtgenoot op. Bouwvakker Larry Fortensky, met wie ze in 1987 op Michael Jacksons ranch Neverland in het huwelijk trad. Inmiddels heeft Taylor ('Hoe meer hoe beter is mijn motto') Fortensky allang weer de deur uitgedaan vanwege 'onoverbrugbare levenswijzen'. Maar haar niet te stuiten honger naar drugs schijnt mede dankzij mevrouw Ford te zijn gestild.

De laatste tijd lijken echter steeds minder sterren de weg naar Betty's hersteloord te vinden. Vorige jaar juli klopte 'Baywatch'-acteur David Hasselhoff er met een flinke kegel aan. Maar verder bleef het voor wat de celebs betreft stil in Rancho Mirage. Nick Nolte, Billy Joel, Diana Ross, Jason Priestley, Ben Affleck, Charlie Sheen en Whitney Houston kozen naar verluidt voor nieuwere, chiquere klinieken. Of wellicht rehabs met een wat vrijblijvender imago.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden