Afkeuring wetsvoorstel prostitutie

Het wetsvoorstel dat de prostitutiebranche moet reguleren stuit op forse kritiek van hulpverleningsorganisaties.

De registratieplicht van prostituees die het kabinet voorstelt, helpt de sekswerkers niet vooruit, maar duwt ze dieper in de problemen.

Dat schrijven zes belangenorganisaties in een brief aan het parlement. De Tweede Kamer houdt dinsdag een hoorzitting over het wetsvoorstel. De Raad van State heeft eerder soortgelijke kritiek geuit op het voorstel van de ministers Ter Horst (binnenlandse zaken) en Hirsch Ballin (justitie).

De registratieplicht voor prostituees garandeert ’op geen enkele wijze’ dat zij niet langer worden uitgebuit of anderszins slachtoffer zijn of worden van dwang of geweld, schrijven Soa Aids Nederland, AIDS Fonds, BlinN, TAMPEP Human Rights Research & Consultancy en de Rode Draad. „Uit onderzoek blijkt dat veel van de slachtoffers in het vergunde en gecontroleerde circuit werken. De eerste vrouwen die zich laten registreren, zijn waarschijnlijk zij die onder dwang werken: zij hebben immers geen keus. Papieren barrières blijken voor criminelen geen probleem, want zij zorgen er wel voor dat de papieren in orde zijn. Zo wordt er als het ware een goedkeuringsstempel van de overheid gezet op uitbuitingssituaties binnen de gereguleerde sector.”

Bovendien menen de organisaties dat dwang niet zozeer door exploitanten wordt uitgeoefend, maar vooral door anderen. „Op die lieden hebben ook de exploitanten weinig zicht en grip. Toezicht op de exploitanten, wat ook in het wetsvoorstel staat, lost dus maar een deel van het probleem op.”

De registratieplicht werpt ook een drempel op voor vrouwen die legaal in de prostitutie (willen) werken. Zij vrezen met het registratiepasje voor verlies van anonimiteit en stigmatisering als breder bekend wordt wat ze doen voor de kost. Daardoor bestaat het gevaar dat de prostituees kiezen voor het illegale circuit en daarmee uit het oog van de hulpverlening en de zorg verdwijnen.

Een neveneffect van de registratieplicht is dat als prostituees geregistreerd staan, de aandacht voor hun situatie verslapt. Het idee kan ontstaan van: ’Ze hebben een pasje, dus het zal wel in orde zijn’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden