Afghanistan verpietert in schaduw Irak

LONDEN – Alle aandacht voor Irak overschaduwt het feit dat in Afghanistan de wederopbouw na 23 jaar van burgeroorlogen stagneert.

In het zuiden en oosten van het straatarme land blijven de Taliban volop actief, in andere regio's zijn krijgsheren de baas, de opiumproductie maakt inmiddels de helft van het nationaal inkomen uit en de kans is klein dat de komende verkiezingen een succes worden.

Dat schrijft het in Londen gevestigde Internationale Instituut voor Stragische Studies (IISS) in zijn gisteren gepresenteerde jaarboek. Het boek verschijnt op een moment dat Lagerhuisleden zich grote zorgen maken over de chaotische situatie in Afghanistan, dat drie jaar geleden werd 'bevrijd'. De krant The Independent berichtte gisteren over een nog te verschijnen rapport van de buitenlandcommissie waarin wordt gesteld dat Navolanden de benodigde extra soldaten thuishouden uit angst dat die later nodig zullen blijken in Irak. De parlementsleden Eric Illsley (Labour) en David Chidgey (LiberaalDemocraten) spreken van 'een vergeten land'. Overigens heeft de Nederlandse minister van defensie Kamp laten weten dat hij wel extra militairen wil sturen.

De indruk bestaat dat de Amerikaanse president Bush per se wil dat er in september gestemd wordt in Afghanistan, om in ieder geval vóór de eigen presidentsverkiezingen van twee maanden later met een succesje te kunnen pronken in zijn 'oorlog tegen het terrorisme'. Maar afgelopen maart was er nog geen vijftien procent van de bevolking geregistreerd als kiezer. Met name het zuiden is zo onveilig, dat deze hele regio dreigt te worden uitgesloten. ,,President Karzai wordt soms de 'burgemeester van Kaboel' genoemd omdat er zo weinig platteland onder controle van zijn regering staat”, zegt Dana Allin van het IISS. ,,Veiligheid is altijd het probleem geweest. Er zijn gewoon niet genoeg veiligheidstroepen daar.”

Tijdens hun recente bezoek aan Afghanistan merkten verbijsterde Lagerhuisleden op dat de Britse ambassadrice bij gebrek aan alternatieven tot de tanden gewapende lijfwachten had moeten inhuren, die Illsley omschrijft als 'Men in Black', naar de gelijknamige film. De laatste maanden zijn in vergelijking met Irak betrekkelijk weinig Navosoldaten gedood (één Noor, afgelopen weekeinde), maar des te meer Afghaansemedewerkers van hulporganisaties (elf begin dit jaar). Direct gevolg is volgens hulporganisatie Christian Aid dat veel wederopbouwprojecten stil komen stil te liggen, ook van de Verenigde Naties, waarmee de reeds bestaande humanitaire crisis in het land verder wordt vergroot.

De Britse premier Blair, al voortdurend onder vuur vanwege Irak, reageerde gisteren tijdens zijn maandelijkse persconferentie geërgerd op de kritiek. In zijn visie 'kun je Afghanistan moeilijk een vergeten land noemen', gelet op de ruim acht miljard dollar aan hulp die eerder dit jaar tijdens een donorconferentie in Berlijn is beloofd. Maar volgens Christian Aid is dat bedrag weinig indrukwekkend, afgezet tegen de veertig miljard die de militaire operatie in Afghanistan alleen al heeft gekost.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden