Afghanistan produceerde nog nooit zoveel drugs Roep om aanpak productie opium wordt steeds luider

Van alle kanten staan Nederlandse militairen in Uruzgan onder druk om de opiumteelt keihard aan te pakken. Maar de Nederlandse commandant van de troepen gelooft meer in duurzame ontwikkeling.

De Nederlandse troepen in Afghanistan dreigen in problemen te komen door de steeds grotere druk om de opiumteelt in het land hard aan te pakken.

Dat concludeert het Transnational Institute (TNI) in een rapport dan vandaag verschijnt. Deze onderzoeksgroep, onder meer gespecialiseerd in de internationale drugshandel, baseert zijn conclusie op gesprekken met Afghanen en buitenlandse functionarissen in het land.

De toenemende druk komt onder meer van de Verenigde Naties. De topman van het VN-bureau voor drugs en criminaliteit UNODC, Antonio Maria Costa, vroeg de Navo eind september om ’robuust optreden tegen de opiumindustrie in het zuiden van Afghanistan’. Hij presenteerde toen een rapport waaruit bleek dat de teelt daar sterk toeneemt. Het UNODC wijst op ’een steeds hechtere samenwerking tussen de Taliban en opiumbazen’, waardoor het land verder dreigt te destabiliseren.

Druk komt al langer van Amerikaanse kant. Maar ook Europese diplomaten, onder politieke druk om de opiumproductie aan te pakken, willen hardere aanpak van de teelt. Onderzoeker Tom Kramer van TNI constateert dat daardoor ook de Navo in de richting van vernietiging van gewassen wordt geduwd. En aangezien het zaaien van de papavers in deze periode begint, onstaan nu meer situaties waarbij de Navo daadwerkelijk bij de vernietiging van opium betrokken kan worden.

De leiding van de Navo-troepen in het zuiden berust op dit moment bij Nederland, dat zelf zijn belangrijkste basis in Uruzgan heeft. De belangrijkste reden is dat de boeren te weinig alternatieve inkomsten hebben en dat hun bestaansbasis dus wordt ondermijnd als de papavers worden vernietigd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden