Afghanistan / Kritiek op bombardementen VS zwelt aan

WASHINGTON, KABOEL - Amerikaanse vliegtuigen hebben voor het eerst in vijf dagen weer bombardementen uitgevoerd in Oost-Afganistan. Doel was een complex van het terroristennetwerk Al-Kaida. Bij de aanval zouden opnieuw burgerslachtoffers zijn gevallen, melden verschillende bronnen. De druk op de Verenigde Staten om te stoppen met bombarderen neemt toe.

van onze redactie buitenland

De aanval was donderdag al begonnen en is gisteren voortgezet, meldde het Amerikaanse ministerie van defensie. In totaal zijn ruim honderd bommen afgeworpen. Volgens het Pentagon ging het om een militaire basis van Bin Ladens Al-Kaidanetwerk waar leden van de terroristische organisatie zich wilden hergroeperen om de strijd voort te zetten of naar Pakistan te vluchten.

De basis ligt in Zhawar Kili, 30 kilometer ten zuiden van de provinciehoofdstad Khowst dichtbij de grens met Pakistan, en bestaat uit een trainingskamp en een grottenstelsel. Het complex werd tijdens de sovjetbezetting van 1979 tot 1989 gebruikt door moedjahidienstrijders. Het was al eerder doelwit van VS-aanvallen. In augustus 1998 werd het getroffen door Amerikaanse kruisraketten als vergelding voor de aanslagen op twee Amerikaanse ambassades in Afrika.

Volgens het in Pakistan gevestigde Afghaanse persbureau AIP zouden er 32 slachtoffers zijn gevallen in Zhawar. Of onder hen Al-Kaidastrijders zijn is niet duidelijk. Het persbureau citeerde ooggetuigen die zeiden dat het bombardement zo intens was dat bewoners van de regio geen gelegenheid kregen om de lichamen weg te halen. Stamhoofd Ghazi Nawaz Tani riep de VS op de luchtaanvallen te staken omdat ,,hier alleen burgers wonen''.

Door de aanhoudende berichten over burgerslachtoffers klinkt de roep om een einde aan de bombardementen steeds luider. Ook in het dorp Niazi Qalaye bij Gardez zijn aanwijzingen gevonden die de lezingen van het Pentagon tegenspreken.

Het dorp was in de vroege uren van 29 december doel van een hevig bombardement. Volgens het Pentagon was het een Al-Kaidabasis. Bewoners zeggen dat bij de aanval 107 burgers gedood zijn. De Verenigde Naties hebben betrouwbare informatie dat er 52 burgers zijn gedood en willen de VS daarop aanspreken.

In Niazi Qalaye werden vijf gebouwen vol geraakt. Twee daarvan waren volgens David Holly, een wapenexpert die werkt voor de BBC en ter plekke ging kijken, in gebruik als opslagplaats voor munitie. De overige drie gebouwen waren duidelijk woonhuizen. In de ravage zagen journalisten verder vrouwenkleding, een kinderschoen en een schoolboek.

Haji Saifoellah Ahmadzia, hoofd van de dorpsraad, zei dat de voortdurende aanvallen het vredesproces in Afghanistan bedreigen. ,,Dit is heel wreed en het zal onder onze mensen voor diepe haat zorgen tegenover de interim-regering en leden van de internationale gemeenschap die hier achter zitten.'' Een Pentagon-woordvoerder herhaalde in een reactie dat geprobeerd wordt het aantal burgerslachtoffers zoveel mogelijk te beperken. ,,Maar Al-Kaida en de Taliban gebruiken hun volk en de dorpen als schild in de hoop dat we hen niet onder vuur zullen nemen.''

De nieuwe interim-regering in Kaboel geeft niet thuis als daar om een reactie wordt gevraagd. Premier Hamid Karzai zit tussen hamer en aambeeld. Hij heeft de VS beloofd dat zij in Afghanistan mogen opereren tot Al-Kaida verslagen is. Tegelijkertijd moet hij rekening houden met de gevoelens van de Pasjtoenstammen in Oost-Afghanistan, die zich later misschien tegen hem zullen keren. Maar zolang Bin Laden en mollah Omar, geestelijk leider van de Taliban, nog vrij rondlopen is de kans klein dat zijn eerdere pleidooi voor het stoppen van de bombardementen in Washington wordt gehoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden