Afghanistan krijgt ruim 13 miljard euro steun

De internationale gemeenschap brengt 15,2 miljard dollar (13,6 miljard euro) bijeen om de regering van Afghanistan in de komende vier jaar te ondersteunen. Het bedrag blijft achter bij eerdere toezeggingen, gedaan in 2012 in Tokio, maar Europees Commissaris voor ontwikkeling Neven Mimica sprak gisteravond zijn grote tevredenheid uit over het resultaat.

Meer dan zeventig landen overlegden gisteren in Brussel over steun aan Kaboel. De Europese Unie draagt 5 miljard euro bij en is daarmee de grootste donor. De Afghaanse regering beschikt zelf over veel te weinig middelen om de kosten van de overheid te dragen. Bijna 40 procent van de bevolking leeft van minder dan 1,20 euro per dag.

Terwijl de donors bijeenkwamen, waren Afghaanse militairen verwikkeld in gevechten met de Taliban in de noordelijke stad Kunduz. De gevechten zijn nu al drie dagen bezig, na een aanval van de Taliban eerder deze week. Het Afghaanse leger krijgt steun van Amerikaanse helikopters. Afghanistan is al vijftien jaar afhankelijk van geld en militaire steun uit het Westen.

"Dit is een bijzondere dag", reageerde de Afghaanse president Ashraf Ghani op de toezegging van de donorlanden. Hij erkende dat zijn regering nu echt werk moet maken van de strijd tegen corruptie en misdaad, en bovendien de opstandelingen in verschillende delen van het land moet zien te verslaan.

"Het werk aan Afghaanse kant begint morgen serieus", aldus Ghani. Maar sommige vertegenwoordigers van donorlanden en van ngo's reageerden sceptisch, zij hebben deze woorden al vaker gehoord.

Ikram Afzali, van de burgerorganisatie Integrity Watch Afghanistan, zei tegen persbureau AP dat hij teleurgesteld is. Hij noemde de anti-corruptieplannen van de regering 'schone schijn', alleen maar bedoeld om de donorconferentie gunstig te stemmen.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zei: "Het is belangrijk dat de internationale gemeenschap vandaag een sterke boodschap van steun afgeeft". De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zei dat hij 'vertrouwen in de toekomst' van Afghanistan heeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden