’Afghanistan is voor ons andere planeet’

Slowakije gaat als eerste Europese land Nederland helpen bij de militaire missie in Uruzgan. Twee Slowaakse officieren bijten aarzelend het spits af.

George Marlet

Twee boeken heeft luitenant Peter Chlebko in zijn plunjebaal zitten. Engelstalige boeken, want Chlebko wil zijn Engels bijspijkeren om in Uruzgan beter met zijn Nederlandse collega’s te kunnen communiceren.

De 30-jarige officier van het Slowaakse leger vertrekt vandaag samen met luitenant-kolonel Csaba Vysztavel (46) vanaf de vliegbasis Eindhoven voor zes maanden naar de Afghaanse provincie Uruzgan.

De twee officieren vormen de voorhoede van de in totaal 42 Slowaakse militairen die later dit jaar de Nederlands/Australische Task Force Uruzgan (TFU) gaan versterken. Navo-lidstaat Slowakije is het eerste Europese land dat meedoet aan de missie in Uruzgan.

Chlebko en Vysztavel gaan deel uitmaken van het Provinciaal reconstructieteam (PRT), dat in Uruzgan opbouwprojecten aanjaagt. De Slowaken zijn zich bewust van hun bijzondere positie, maar stellen zich uiterst bescheiden op. Ze willen in Uruzgan vooral leren van hun ’zeer ervaren’ Nederlandse collega’s. „Ik zie mijn taak vooral in het doorkrijgen hoe het in Uruzgan werkt en in het verzamelen van informatie voor andere Slowaakse militairen”, zegt luitenant-kolonel Vysztavel. Verlegen lachend: „Ik hoop dat ik flexibel genoeg ben om mijn werkomgeving snel te leren kennen en dat ik geen blok aan het been ben van mijn Nederlandse collega’s.”

Vysztavel is in het Slowaakse leger hoofd van de afdeling civiel-militaire samenwerking. Voor Slowakije is dat nog een betrekkelijk nieuw fenomeen. De uitzending naar Uruzgan is daarom een buitenkans voor Vysztavel. „Toen ik hierover hoorde, heb ik me vrijwillig opgegeven om mee te doen. Het is een goede mogelijkheid om met het PRT mee te doen.”

In het relatief rustige noorden van Afghanistan heeft het Slowaakse leger al ervaring opgedaan, in het Hongaarse PRT dat in de provincie Baghlan actief is. Dat reconstructieteam heeft voor de lokale bevolking ’goed en zinvol werk’ kunnen doen en ’zichtbare verandering’ gebracht. In Uruzgan werkt het PRT in een veel vijandiger omgeving. Anti-westerse strijdgroepen vallen Navo-troepen regelmatig aan en intimideren de bevolking. Opbouwprojecten komen moeizaam van de grond. De hervorming van bestuur, politie en justitie is ook een zaak van lange adem.

De Slowaakse officieren hopen er het beste van. Ze hebben twee weken aanvullende training gehad om enigszins voorbereid te zijn op hun missie. Vysztavel: „Afghanistan is voor ons een andere planeet. Ik heb begrepen dat je erg invoelend moet zijn om contact te krijgen met de plaatselijke bevolking. Het is de kunst om achter hun ware bedoelingen te komen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden