NieuwsAfghanistan

Afghanen zetten stap op weg naar vredesakkoord

Leden van de Taliban-delegatie maandag tijdens het intra-Afghaanse overleg in de Qatarese hoofdstad Doha. Beeld AFP
Leden van de Taliban-delegatie maandag tijdens het intra-Afghaanse overleg in de Qatarese hoofdstad Doha.Beeld AFP

De Taliban en Afghaanse politici hebben elkaar beloofd geen burgers meer te doden.

Vertegenwoordigers van de Taliban en de Afghaanse politiek en samenleving hebben in de Qatarese hoofdstad Doha een serieuze stap gezet op weg naar een vredesovereenkomst. Na twee dagen van overleg presenteerden de deelnemers maandagavond laat een gezamenlijke slotverklaring, waarin ze toezeggingen deden die een uiteindelijke vredesdeal moeten bevorderen.

Zo beloofden partijen de vrijlating van oude, gehandicapte en zieke gevangenen. Ze spraken ook af zich voortaan diplomatieker over elkaar uit te laten en geen onderwijsinstellingen, koranscholen, ziekenhuizen, markten, dammen, werkplekken en woonwijken meer aan te vallen. Ook zegden beide partijen toe dat ze hun best gaan doen om geen burgerslachtoffers meer te maken.

“De Afghaanse bevolking zal worden beschermd”, aldus Qari Din Mohammad Hanif van de Taliban-delegatie tegen tv-zender Al Jazeera. “De oorlog gaat door, maar ons doel is om het aantal burgerdoden terug te dringen tot nul.”

Enthousiasme over slotverklaring

De Taliban weigerden, zoals altijd, te praten met de regering van de Afghaanse president Ashraf Ghani, die zij beschouwen als een ‘marionet’ van de Verenigde Staten. Als compromis was daarom afgesproken dat enkele leden van de regering als particulieren deelnamen aan de besprekingen.

Het intra-Afghaanse overleg was gelieerd aan de zevende ronde van vredesonderhandelingen tussen de Taliban en de VS, die momenteel in Doha plaatsvinden. Die besprekingen waren zaterdag voor twee dagen opgeschort om het belangrijke onderlinge overleg tussen de Afghanen mogelijk te maken.

De Amerikaanse vredesgezant voor Afghanistan, Zalmay Khalilzad, reageerde enthousiast op de slotverklaring van de Afghanen. Khalilzad vloog gisteren voor overleg naar Peking, om daarna door te reizen naar Washington. Hij noemde de gezamenlijke Afghaanse verklaring ‘een heel positieve uitkomst’.

1000 miljard dollar

De onderhandelingen zijn een initiatief van president Trump. De Amerikaanse interventie in Afghanistan, die zich inmiddels achttien jaar voortsleept, heeft de VS al zo’n 1000 miljard dollar en 2400 levens gekost. En Trump wil vóór de komende Amerikaanse verkiezingen eind volgend jaar op zijn minst een serieus begin maken met terugtrekking van de resterende 14.000 militairen. Hij noemde de aanwezigheid in Afghanistan onlangs nog ‘belachelijk’.

Intussen tekenen de hoofdlijnen van een vredesakkoord zich af. De VS willen zich terugtrekken uit Afghanistan, in ruil voor de belofte van de Taliban dat vanaf Afghaans grondgebied geen buitenlandse aanslagen meer beraamd worden. Maar de twee partijen steggelen nog over het tijdschema voor de Amerikaanse aftocht. De Taliban zouden een terugtrekking binnen negen maanden eisen, terwijl Washington er tweeënhalf jaar over zou willen doen.

Ook willen de Amerikanen eventueel een klein contingent elitetroepen in Afghanistan houden voor de strijd tegen Islamitische Staat, die in opmars is in Afghanistan. IS pleegt geregeld aanslagen in de hoofdstad Kabul en enkele duizenden IS-strijders beheersen stukken grondgebied in de bergstreek langs de oostgrens met Pakistan. De Amerikaanse elitetroepen zouden na een deal samen met de Taliban tegen IS moeten vechten.

Gevechtservaring

De Taliban wijzen dat af. Zij stellen dat de Amerikaanse aanwezigheid de opkomst van IS juist aanwakkert. De Taliban zijn in Afghanistan veel groter dan IS en hebben ook veel meer gevechtservaring. Zij verzekeren dat ze de strijd tegen IS na een Amerikaans vertrek prima zelf afkunnen.

Tegelijkertijd gaat de strijd in Afghanistan door. De Taliban pleegden zondag nog een aanslag met een autobom op een overheidsgebouw in de stad Ghazni, waardoor veertien doden vielen en veel kinderen gewond raakten. En maandag kwamen bij een luchtaanval in het noorden van het land zeven leden van een familie om. De aanval was waarschijnlijk het werk van de Afghaanse strijdkrachten en de regering heeft een onderzoek aangekondigd. Om sterker te staan in de onderhandelingen hebben de VS de luchtaanvallen in Afghanistan flink opgevoerd.

Lees ook:

Gaat het de Amerikanen nu dan echt lukken een vredesdeal te sluiten met de Taliban?

De Amerikanen proberen via vredesoverleg een terugtrekking uit Afghanistan te regelen. Ze opperen nu zelfs om samen met de Taliban op te trekken tegen IS. ‘De Taliban kennen het terrein.’

Pakistan arresteert Taliban-leider ‘om signaal af te geven’

Pakistan heeft een kopstuk van de Taliban opgepakt in de stad Peshawar bij de grens met Afghanistan. Dat meldt de BBC op gezag van anonieme bronnen binnen de Taliban.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden