Afghanen eisen meer losgeld

KABOEL - Het te betalen losgeld vormt een struikelblok in de onderhandelingen over de vrijlating van drie VN-medewerkers die op 28 oktober in Afghanistan zijn ontvoerd. Dat hebben Afghaanse regeringsfunctionarissen gisteren gezegd.

De aan de Taliban verbonden ontvoerders zouden drie miljoen dollar willen hebben voor de Filippijn Angelito Nayan, de BritsIerse Annetta Flanigan en de Kosovaarse Shqipe Hebibi. Zij eisen ook de vrijlating van 26 kameraden die in Amerikaanse gevangenschap zitten. Het Amerikaanse leger zegt niet op die eis in te gaan. De regering probeert in onderhandelingen via bemiddelaars het losgeld omlaag te krijgen. Ook wil de regering zeker weten dat de gijzelaars vrijkomen.

De relatief onbekende groep Jaish-al Muslimeen heeft de ontvoering opgeëist. Volgens de leider Mohammed Akbar Agha, zijn de ontvoerders zelf ook verdeeld. Een kamp zou zich van de gijzelaars willen ontdoen, het andere kamp zegt de gijzelaars nog wel twee jaar te kunnen vasthouden. Agha ontkende dat het zijn groep om geld is te doen. De Afghaanse regering zou daarmee aankomen om haar eigen falen bij het oplossen van de crisis te verdoezelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden