Afghanen bereiken 'doorbraak' in Bonn

BONN, KABOEL - De vier partijen op de Afghanistan-conferentie in de buurt van het Duitse Bonn zijn het eens geworden over de vorming van een overgangsraad. Deze raad zal het land tot volgend jaar maart besturen, waarna een nieuwe regering worden gekozen.

De Noordelijke Alliantie, samen met de groep rond ex-koning Zahir Sjah de grootste afvaardiging, presenteerden het akkoord als 'belangrijke doorbraak'. Volgens een optimistische adviseur Bakhsji krijgen ook de twee kleinere delegaties, ballingen uit Cyprus en het Pakistaanse Peshawar, een rol in het overgangsbestuur; welke rol werd niet meteen duidelijk.

De vier partijen hebben afgesproken dat de overgangsraad uit 42 leden zal bestaan. Beide groepen zullen de helft van de zetels krijgen. De raad blijft aan tot 21 maart 2002, Afghaans Nieuwjaar, en dan zal een loja djirga, een vergadering van stamoudsten, een nieuwe regering vaststellen.

Over de precieze invulling van de posten in de raad wordt verder onderhandeld. De twee kleinere partijen zeggen niet uit te zijn op het blokkeren van akkoorden tussen de grotere twee, mits die een redelijke basis hebben. Verder moet besloten worden of de raad een afspiegeling moet zijn van de diverse provincies of van de etnische groepen in heel Afghanistan.

De partijen zijn optimistisch, maar voorzichtiger was Ahmad Fawzi, vertegenwoordiger van de speciale VN-gezant Lakhdar Brahimi. Hij benadrukte dat het akkoord nog moet worden uitgewerkt. ,,We moeten vier ideeën samenvoegen tot een helder idee'', zei Fawzi.

Op het heikele punt van een internationale vredesmacht heeft de Alliantie toegegeven. De anti-Talibancoalitie is bereid een dergelijke vredesmacht te accepteren, zei minister van binnenlandse zaken Joenis Kanoeni in Bonn. ,,Als het overgangsbestuur eenmaal is gevestigd in Afghanistan en als dat de aanwezigheid van een vredesmacht vereist, zullen wij dat niet tegenhouden'', zei Kanoeni, ,,maar de mensen in Afghanistan zullen de voorkeur geven aan internationale troepen uit islamitische landen.''

De Noordelijke Alliantie had zich tot nu toe verzet tegen de komst van buitenlandse troepen in Afghanistan. De andere drie partijen bij het overleg hebben wel steeds aangedrongen op een een dergelijke vredesmacht.

Vanuit Kaboel liet Alliantie-minister van buitenlandse zaken Abdoellah weten dat wat hem betreft de volgende ronde van besprekingen in Kaboel plaatsvindt. De andere partijen hadden dit eerder afgewezen omdat de Alliantie Kaboel militair onder controle heeft. Maar volgens Abdoellah hebben zij hier inmiddels wel oren naar. ,,Waarom zou dat niet realistisch zijn? Kaboel is de hoofdstad van Afghanistan en zou de hoofdstad moeten worden van vrede en onderhandelingen. En omdat die gaan over Afghanistan is het beter als ze zich dichter bij de realiteit afspelen'', meent de Alliantie-woordvoerder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden