Taliban

Afghaanse vredesdeal wankelt al na twee dagen, door gesteggel over gevangenenruil

Talibanstrijders en dorpelingen in de noordoostelijke provincie Laghman vieren het vredesakkoord met de VS.  Beeld AFP
Talibanstrijders en dorpelingen in de noordoostelijke provincie Laghman vieren het vredesakkoord met de VS.Beeld AFP

De Taliban weigeren om deel te nemen aan onderlinge Afghaanse besprekingen over de toekomst van het verscheurde Zuid-Aziatische land, als niet eerst vijfduizend gevangen Taliban worden vrijgelaten. Dat lieten de extremistische moslimstrijders maandag weten. Zaterdag sloten de Taliban een potentieel historisch akkoord met de Verenigde Staten, dat een einde moet maken aan de oorlog.

Volgens het akkoord zouden uiterlijk 10 maart zo’n vijfduizend gevangen Taliban, die vooral worden vastgehouden door de Afghaanse regering, moeten worden vrijgelaten. In ruil zouden de Taliban duizend gevangenen vrijlaten. De gevangenenruil moet het wederzijds vertrouwen bevorderen.

Maar de Afghaanse president Ashraf Ghani meldde zondag dat hij niet van plan is gevangenen vrij te laten. Volgens Ghani kan een vrijlating wel inzet worden van komende intra-Afghaanse besprekingen.

Strijd opvoeren

De Taliban lieten daarop maandag weten dat zij vasthouden aan de deal. “Of het er honderd of tweehonderd meer of minder worden, doet er niet toe”, verklaarde een woordvoerder tegen persbureau Reuters. “Maar als niet rond vijfduizend gevangenen worden vrijgelaten, komen er geen intra-Afghaanse besprekingen.”

De Taliban kondigden bovendien aan dat zij, na een gedeeltelijke staakt-het-vuren de afgelopen negen dagen, de strijd weer opvoeren. “Onze moedjahedien zullen geen buitenlandse troepen aanvallen, maar zij zetten hun gevechten voort tegen de regering in Kaboel”, aldus de zegsman.

Hiermee doemen al binnen twee dagen na ondertekening van het akkoord de eerste serieuze obstakels op. De deal draait om een stapsgewijze terugtrekking in veertien maanden van alle 16.000 militairen van de VS en hun bondgenoten. In ruil daarvoor beloven de Taliban dat zij niet langer toestaan dat terreurgroepen als Al-Qaeda en Islamitische Staat vanaf Afghaans grondgebied opereren. Bovendien moeten dus, als het goed is, deze maand intra-Afghaanse besprekingen beginnen over een nieuwe regering.

Lees ook:

De VS en de Taliban sluiten een historische deal, maar die betekent nog geen vrede

De VS en de Taliban sloten een akkoord. Dat lijkt een eerste stap naar vrede in Afghanistan. Maar zo ver is het nog lang niet.

Vrede of niet, Trump wil de Amerikanen weg hebben uit Afghanistan

Amerika probeert met de ondertekening van een vredesdeal met de Taliban morgen een aftocht uit Afghanistan te organiseren. Dat veroorzaakt ongerustheid in Kaboel. ‘Men begint rekening te houden met het ergste scenario.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden