Afghaanse regeringsmedewerkers van drugshandel beschuldigd

(Novum/AP) - De Afghaanse regering moet worden gezuiverd van medewerkers die betrokken zijn bij de handel in drugs. Aftredend minister van binnenlandse zaken Ali Ahmad Jalali heeft dit woensdag gezegd op een persconferentie die hij had belegd om een toelichting te geven op zijn dinsdag ingediende ontslag.

Jalali, die een van de prominentste leden van het kabinet van Karzai was, zei dat in de afgelopen twee weken twee politiemedewerkers zijn gearresteerd die verdacht worden van drugshandel. Verder zijn in de afgelopen maanden enkele regeringsmedewerkers opgepakt die worden beschuldigd van corruptie. Jalali zei verheugd te zijn over deze arrestaties, maar suggereerde tegelijkertijd dat te weinig vooruitgang wordt geboekt. Volgens hem beschikt de regering over een lijst met de namen van regeringsmedewerkers die verdacht worden van drugshandel, maar ontbreekt het haar aan bewijzen.

Een woordvoerder van president Hamid Karzai, Khaleeq Ahmed, zei dat de regering al het mogelijke doet in de bestrijding van de drugshandel en dat Jalali de volledige steun had van Karzai. Critici zeggen echter dat Karzai in zijn beleid ten aanzien van de drugsproblematiek aanzienlijk wordt beperkt doordat zijn regering deels afhankelijk is van de steun van omstreden krijgsheren die handelen in drugs.

De 63-jarige Jalali, die minister was sinds januari 2003, zei dinsdag zijn wetenschappelijke carrière in de Verenigde Staten te willen vervolgen. Hij zei dat hij Karzai al maanden geleden had laten weten dat hij wilde aftreden. De president had hem toen verzocht aan te blijven tot na de parlementsverkiezingen van 18 september. Woordvoerder Ahmed zei dat Karzai het aftreden van Jalali heeft geaccepteerd.

Afghanistan is de grootste producent van heroïne ter wereld. De papavers die de opium voor de heroïne leveren, worden verbouwd door boeren die anders geen of geen gelijkwaardige inkomsten zouden hebben. Aangenomen wordt dat de veiligheidsdiensten en de centrale regering de papaververbouw en de drugsproductie in afgelegen gebieden onder bestuur van omstreden krijgsheren, oogluikend toestaan. De drugshandel, waarmee enorme geldbedragen zijn gemoeid, vormen een groot bestanddeel van de Afghaanse economie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden