Gevangenenruil

Afghaanse regering laat weer talibanstrijders vrij

Vrijgelatentaliban-gevangenen bij de gevangenis in Bagram ten noorden van Kabul, op 8 april. Beeld via REUTERS
Vrijgelatentaliban-gevangenen bij de gevangenis in Bagram ten noorden van Kabul, op 8 april.Beeld via REUTERS

De Afghaanse regering heeft zaterdag nog eens honderd talibangevangenen vrijgelaten. Dat deelde de Nationale Veiligheidsraad zondag mee. Ze hebben zich verplicht niet langer deel te nemen aan gevechten. Talibanleden werden vrijgelaten afhankelijk van hun gezondheid, leeftijd en resterende gevangenisstraf.

De Afghanen zijn woensdag, na een maand tegenstribbelen, begonnen met de vrijlating van gevangen taliban-strijders. Vanuit de grote Bagram-basis ten noorden van de hoofdstad Kaboel, waar ook een zwaar bewaakt detentiecentrum is, werden honderd taliban op vrije voeten gesteld.

Het Afghaanse bewind deed de concessie onder zware druk van de Verenigde Staten, die eind februari een vredesakkoord met de taliban sloten. Een grootscheepse gevangenenruil met de taliban is een cruciale eerste stap in dat akkoord, om wederzijds vertrouwen te scheppen. “Wij houden ons aan ons deel van het akkoord”, zei een regeringswoordvoerder. “Het vredesproces moet doorgaan.” De uitwisseling van gevangenen was opgenomen in een door de Verenigde Staten ondertekende overeenkomst met de taliban op 29 februari in Doha als voorwaarde voor Afghaanse vredesonderhandelingen.

De regering van Kabul was er niet bij betrokken omdat de taliban had geweigerd rechtstreeks met hen te spreken. Er moeten maximaal 5000 talibangedetineerden vrijkomen in ruil voor 1000 gevangenen die de militante islamistische groepering vasthoudt. Er is al weken een dispuut over de uitruil. President Aschraf Ghani had enkele weken geleden bevolen om niet alle strijders tegelijk vrij te laten.

Voor de VS is de bijna twintig jaar voortslepende strijd de langste oorlog ooit. De regering wil er een punt achter zetten en hoopt dat de soennitische extremisten van de taliban dat ook willen. De VS vielen Afghanistan binnen omdat de taliban onderdak boden aan de terrorist Osama bin Laden (1957-2011) en andere leden van diens terreurnetwerk al-Qaeda.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden