Vredesbesprekingen

Afghaanse president stemt toch in met vrijlating Taliban

De Afghaanse president Ghani maandag tijdens zijn inauguratie. De president werd buiten het vredesoverleg tussen Amerika en de Taliban gehouden en weigerde aanvankelijk in te stemmen met een gevangenenruil.Beeld REUTERS

De Afghaanse president Ashraf ­Ghani heeft dinsdag, onder zware Amerikaanse druk, ingestemd met de vrijlating van 5.000 gevangen ­Taliban. 

In ruil daarvoor moeten de Taliban 1.000 gevangenen vrijlaten. De Verenigde Staten en de Taliban kwamen de gevangenenruil, die het wederzijds vertrouwen moet bevorderen, overeen in het vredesakkoord dat ze eind vorige maand sloten.

De meeste gevangen Taliban zijn in handen van de Afghaanse regering en president Ghani, die buiten de vredesonderhandelingen was ­gehouden, weigerde de afgelopen anderhalve week in te stemmen met de vrijlating. Gisteren gaf Ghani alsnog opdracht tot een vrijlating in stappen. Zijn regering belooft nu om komende zaterdag 1500 Taliban op vrije voeten te stellen. Daarna zullen, zodra het geplande onderlinge Afghaanse vredesoverleg is begonnen, elke twee weken 500 Taliban worden vrijgelaten, tot het aantal van 5.000 is bereikt.

Intussen hebben de VS de afgelopen dagen, conform het akkoord, een begin gemaakt met de terugtrekking van hun militairen. Volgens de deal moeten de VS hun troepenmacht terugbrengen van zo’n 12.000 manschappen nu naar 8.600 in juli. Uiteindelijk dienen in veertien maanden alle 16.000 militairen van de VS en hun bondgenoten ­vertrokken te zijn.

Lees ook:

Afghanistan heeft twee presidenten, de politieke vete bedreigt de vredesdeal

Afghanistan beleefde maandag tegelijkertijd twee inauguraties van een president. De vete tussen de twee bedreigt het vredesakkoord met de Taliban.

De Taliban zullen zich willen gedragen

Na twintig jaar wachten zullen de Taliban zich willen gedragen om de macht terug te pakken, als over veertien maanden de laatste vreemde militair verdwenen is, denkt columnist Rob de Wijk.

Vrede of niet, Trump wil de Amerikanen weg hebben uit Afghanistan

Amerika probeert met de ondertekening van een vredesdeal met de Taliban morgen een aftocht uit Afghanistan te organiseren. Dat veroorzaakt ongerustheid in Kaboel. ‘Men begint rekening te houden met het ergste scenario.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden