Afghaanse minister van buitenlandse zaken vervangen

(Novum/AP) - De Afghaanse minister van buitenlandse zaken Abdullah Abdullah is een van de slachtoffers van een kabinetswijziging die later deze week wordt doorgevoerd. Een medewerker van de Afghaanse president Hamid Karzai, Khaleeq Ahmed, heeft dit woensdag bekendgemaakt.

Ahmed zei dat nog deze week een lijst met de namen van 26 ministers wordt voorgelegd aan het parlement, dat formeel zijn goedkeuring aan de wijziging moet geven. Veertien leden van de nieuwe ploeg hebben ook zitting in het huidige kabinet, acht leden zijn nieuw, vier krijgen een andere portefeuille.

Abdullah wordt vervangen door Rangeen Dadfar Spanta, presidentieel adviseur voor buitenlandse zaken. Zarar Ahmad Moqbil, waarnemend minister van binnenlandse zaken sinds het aftreden van Ali Ahmad Jalali vorig jaar september, krijgt permanent de leiding van dat ministerie. De huidige minister van vrouwenzaken, Masooda Jalal, wordt vervangen door Surya Rahim Suhrang.

Het nieuwe kabinet telt één portefeuille minder dan het huidige, dat er 27 heeft. Karzai zou aanvankelijk hebben gestreefd naar een veel kleiner team, maar besloot hiervan af te zien na verzet van diverse partijen.

Waarnemers zeiden al lang te verwachten dat Abdullah van het toneel zou verdwijnen, omdat hij kennelijk een andere koers voorstaat dan Karzai. Een ingewijde bron zei dat Abdullah een andere post was aangeboden, maar dat hij had geweigerd.

Abdullah is minister van buitenlandse zaken geweest sinds de Taliban eind 2001 werden verdreven. Hij was een vooraanstaand lid van de Noordelijke Alliantie die samen met het Amerikaanse leger de Taliban ten val bracht. Abdullah was ook een bondgenoot van Ahmed Shah Masood, de legendarische vrijheidsstrijder die in de jaren '80 tegen het Rode Leger streed en in de jaren '90 tegen de Taliban.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden