'Afghaanse leger kan pas in 2009 Isaf vervangen'

(Novum/AP) - Het Afghaanse leger zal pas in 2009-2010 in staat zijn een aanzienlijk aantal manschappen van de internationale troepenmacht te vervangen. De Franse NAVO-generaal Vincent Lafontaine heeft dit maandag gezegd.

Lafontaine, chef planning voor de veertigduizend ISAF-troepen in Afghanistan, stelde dat het Afghaanse leger kampt met beduidende tekorten aan helikopters, mobiele eenheden en militaire instructeurs. Plannen om lokale troepen het komende voorjaar een grotere rol bij operaties tegen de Taliban te geven, zullen afhangen van de bereidheid om meer instructeurs te sturen, zei Lafontaine. "Waarschijnlijk, omdat wij onderbemand zijn, zal het langer duren dan wij aanvankelijk hoopten", zei de generaal op een videoconferentie op de grootste ISAF-basis in Kabul.

De verwachting is dat de NAVO volgende maand op een bijeenkomst van ministers van defensie in Nederland er bij de 27 lidstaten op zal aandringen dat het aantal instructeurs wordt opgevoerd. Het bondgenootschap zou het aantal van ongeveer twintig opleidingseenheden willen verdubbelen om uiteindelijk eerder in staat te zijn de verantwoordelijkheid voor de situatie in Afghanistan over te dragen aan de Afghaanse autoriteiten. Analisten en westerse deskundigen waarschuwen dat het zeker vijf tot tien jaar zal duren voordat het Afghaanse leger in staat is te opereren op eigen houtje, zonder de NAVO en de Amerikanen.

Lafontaine zei tevens dat meer ISAF-militairen nodig zijn om gebieden te bezetten waaruit Taliban-strijders zijn verdreven. Het Afghaanse leger en de Afghaanse politietroepen zijn nog onvoldoende in staat voor de veiligheid in gepacificeerde gebieden zorg te dragen, aldus de Franse generaal.

Lafontaine benadrukte verder dat naast militaire operaties civiele wederopbouwoperaties nodig zijn wil Afghanistan ooit van strijd en burgeroorlog verlost worden. "Wij zijn ervan overtuigd dat de problemen van dit land niet uitsluitend met militaire middelen kunnen worden opgelost", zei hij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden