Afghaans joch aangereden

'Bachi bazi' in het Amsterdamse Bos?

HARRIËT SALM

Soms pak je een boek van de stapel 'eventueel nog lezen' dat zo verrast, dat het alsnog aandacht verdient in deze rubriek. 'De vlinder en de storm' is zo'n boek. Allereerst vanwege de torenhoge ambitie van debutant Walter Lucius: het is het eerste deel van een trilogie en bevat nu al ruim 450 bladzijden met dichtopeengeschreven woorden. Dan heb je lef.

Nog veel moediger is de inhoud: niet bepaald zomaar een huis-, tuin- en keukenmoord die moet worden opgelost. Nee, 'de vlinder' uit de titel slaat op een Afghaans jongetje dat in het eerste hoofdstuk in het Amsterdamse Bos wordt aangereden, in het donker, terwijl hij op de vlucht is. Hij blijkt opgemaakt en verkleed als meisje, slachtoffer van 'bachi bazi', een ongure Afghaanse traditie. Jonge jongetjes worden door arme ouders verkocht aan hitsige mannen, die de jongens voor zich laten dansen en vervolgens misbruiken. 'Bachi bazi', nu ook in Nederland?

Journaliste en vechtsportkampioene Farah Hafez is zelf op haar tiende jaar vanuit Afghanistan naar Nederland gekomen, de zaak van het als danseresje verklede knulletje grijpt haar persoonlijk aan. Zij zoekt uit wat hem overkomen is en belandt in een wervelstorm - zie de titel - van gebeurte- nissen die overigens de realiteit ver overstijgen. Internationale politiek, aanslagen, verkeersongevallen, Russische maffiapraktijken, het kan niet op.

Aan de stijl van Walter Lucius - pseudoniem voor scenarist en producent Walter Goverde die onder meer kinderprogramma 'Het Klokhuis' regisseerde - valt nog wel wat te verbeteren. Hij heeft soms veel woorden nodig om een punt te maken en dat haalt hier en daar wat vaart weg uit het verhaal.

Maar hij zet zijn vele personages wel geloofwaardig neer, vooral de Afghaanse Farah. Die is duidelijk zoekend in het leven: naar haar eigen identiteit, naar de ware liefde, naar wortels die haar bestaan in Nederland rechtvaardigen. Dat doet uitkijken naar deel 2, al was het maar om te weten hoe het deze Farah verder vergaat.

Dit eerste deel won dit jaar overigens al de 'Schaduwprijs', een prijs voor de beste spannende debuutroman. En terecht.

Walter Lucius: De vlinder en de storm. Bruna, Utrecht; 461 blz. euro 19,95

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden