Update

Afgezette premier Noord-Korea terug op post

De nieuwe Noord-Koreaanse premier Pak Pong-ju. Beeld reuters
De nieuwe Noord-Koreaanse premier Pak Pong-ju.Beeld reuters

Pak Pong-ju, die in 2007 als premier van de Noord-Koreaanse regering werd ontslagen, keert terug op die post. Dat heeft het Noord-Koreaanse persbureau KCNA maandag gemeld. Pak moest destijds vertrekken, omdat hij er niet in was geslaagd economische hervormingen in het stalinistische land door te voeren.

Redactie

Waarom Pak (73) weer in genade is aangenomen, werd niet bekendgemaakt. Hij volgt Choe Yong-rim op. Het besluit viel tijdens een vergadering van het parlement, dat uitsluitend uit aanhangers van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un bestaat. Het centraal comité van de Communistische Partij droeg hem zondag voor.

Voordat hij in september 2003 premier werd, was Pak minister van de Chemische Industrie. Hij was in de jaren 70 en 80 directeur van een groot chemisch bedrijf in Noord-Korea. In 1994 was hij lid van de commissie die de begrafenis voorbereidde van Kim Il-sung, de stichter van het communistische Noord-Korea en grootvader van de huidige leider.

Gevechtsvliegtuigen
De benoeming van Pak valt samen met de toegenomen spanningen in de regio sinds Noord-Korea in februari een kernproef uitvoerde. Gisteren stuurden de Verenigde Staten opnieuw gevechtsvliegtuigen naar Zuid-Korea om de druk op Noord-Korea op te voeren.

De F-22's zullen deelnemen aan de militaire oefeningen die Zuid-Korea en de VS al langer samen uitvoeren.

Zuid-Korea zei maandag in een officiële verklaring eventuele provocaties van Noord-Korea te zullen beantwoorden. 'Er zal een sterke reactie zijn zonder politieke overwegingen', aldus president Park Geun-hye.

Het land heeft zijn militaire regels aangepast zodat er onmiddellijke actie kan plaatsvinden, en niet eerst toestemming gevraagd moet worden aan Seoul, als Noord-Korea daadwerkelijk tot de aanval overgaat.

Verontrustende reacties
De oplopende spanningen hebben wereldwijd tot verontrustende reacties geleid. Caitlin Hayden, de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad in Amerika zei dat Noord-Korea zijn 'gebruikelijke patronen' van retoriek gebruikt.

Rusland heeft de VS en Zuid-Korea opgeroepen om zich te onthouden van oorlogszuchtige acties. Grigory Logvinov, een Russische diplomaat, noemde een herhaling van oorlog onaanvaardbaar. 'We hopen dat alle partijen maximale verantwoordelijkheid en terughoudendheid betrachten', zei hij tegen persbureau Interfax.

Frankrijk liet weten zich ernstig zorgen te maken over de situatie op het Koreaans schiereiland, terwijl de adjunct-secretaris-generaal van de NAVO, Alexander Vershbow, zei te hopen dat 'het meer aanstellerij is dan een voorbode voor gewapende vijandelijkheden.'

Staat van oorlog
Noord-Korea benadrukte zaterdag dat het officieel in staat van oorlog verkeert met het buurland.

De F-22's die de VS nu heeft gezonden, zijn geavanceerde vliegtuigen die onzichtbaar zijn voor radar. Donderdag liet de VS al zijn spierballen aan Noord-Korea zien door boven Zuid-Korea een oefening te doen met twee bommenwerpers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden