Afgewezen asielzoeker heeft recht op opvang, gelast rechter

NICO DE FIJTER

Uitgeprocedeerde asielzoekers hebben recht op onderdak. Ze moeten - in ieder geval in de komende maanden - nachtopvang krijgen, inclusief avondmaaltijd, ontbijt en douche.

Met die beslissing heeft een Nederlandse rechter gisteren voor het eerst gevolg gegeven aan de veel besproken uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten. Dat ECSR vindt dat de Nederlandse overheid niemand van noodopvang mag uitsluiten, ook uitgeprocedeerde asielzoekers niet, óók niet als ze weigeren mee te werken aan terugkeer naar hun herkomstland.

Staatssecretaris Teeven en het kabinet wilden die ECSR-uitspraak (nog) niet opvolgen. Eerst moeten de Europese ministers van buitenlandse zaken zich erover uitlaten, stelde Teeven, en daarna pas zal het kabinet met een reactie komen. Daar gaan we niet op wachten, zei de Centrale Raad van Beroep gisteren. Die CRvB geldt in deze kwesties als hoogste rechter. Per direct, en in ieder geval tot en met twee maanden nadat die Europese minister hun standpunt hebben geformuleerd, moet er opvang zijn.

Veel gemeenten waren na de ECSR-uitspraak al begonnen met het organiseren van noodopvang. In Amsterdam is deze week een locatie voor nachtopvang geopend. Daar zouden nu flink wat locaties bij kunnen komen. De CRvB deed gisteren uitspraak in de zaken van tien afgewezen vreemdelingen die om opvang hadden gevraagd. Maar aan het eind van de uitspraak van gisteren laat de CRvB weten dat er in vergelijkbare gevallen "geen inhoudelijk andere" uitspraak zal worden gedaan.

Een paar weken geleden vroegen gemeenten die alvast met opvang waren begonnen aan staatssecretaris Teeven om een financiële bijdrage. Daar wilde Teeven niet aan. Gemeenten die willen opvangen, moeten dat maar doen, had hij eerder ook al eens laten weten. Maar hij zou er geen cent aan bijdragen. Over wie de noodopvang uiteindelijk moet betalen, zegt de CRvB niets, maar de rechter citeert wel uit de uitspraak van het ECSR: daarin wordt gesteld dat een staat het bieden van noodhulp best mag uitbesteden aan lagere overheden, maar dat dat zeker niet betekent dat de staat zelf geen verantwoordelijkheid draagt. Teevens woordvoerster liet gisteren echter opnieuw weten: het Rijk zal de kosten van noodopvang niet betalen.

Op verzoek van de Tweede Kamer stuurt Teeven vandaag een brief met zijn reactie op de CRvB-uitspraak. Mogelijk volgt daarna nog een debat.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden