Afgetroefd in jacht op beste locatie Rio

NOC-NSF constateert een groot gebrek aan goede topsportvoorzieningen in olympische stad

Met het High Performance Centre, gehuisvest op het dak van een parkeergarage, trok NOC-NSF veel bekijks tijdens de Olympische Spelen van Londen. Nu, 500 dagen voor de Spelen van Rio, blijkt dat veel landen het Nederlandse initiatief hebben gekopieerd. En verrijzen in de Braziliaanse stad overal professionele ruimten waarin sporters zich optimaal op hun wedstrijden kunnen voorbereiden.

Ook het NOC-NSF heeft in Rio een locatie gevonden voor het HPC, waarin naast een krachthonk ruimten komen voor video-analyses, wedstrijdbesprekingen en fysiotherapie. Volgende week buigen delegaties van NOC-NSF en tentenfabrikant Neptunus zich ter plekke over de bouwplannen. "Het ziet er uit als een leuk tuintje", zei chef de mission Maurits Hendriks gisteren tijdens een bijeenkomst op Papendal.

De locatie was niet de eerste keus van Hendriks. Zijn voorkeur ging uit naar een plek vijfhonderd meter verderop. Met een mooi grasveld, goede faciliteiten en veertig kamers. "Maar Canada had voor die plek al de hoofdprijs geboden", aldus Hendriks. Op de door NOC-NSF gekozen plek is slechts ruimte voor een tent met een oppervlakte van driehonderd vierkante meter. In Londen was dat duizend vierkante meter.

Ook voor de Spelen van Tokio, in 2020, is het al dringen geblazen voor goede accommodaties. Uit contact met het Japanse NOC bleek dat drie toplocaties reeds zijn vastgelegd door drie toplanden. Namens NOC-NSF bezochten Jeroen Bijl en Charles van Commenée vorige week vijf locaties in de Japanse hoofdstad. Hendriks: "Er is een run op locaties. Op een uur rijden van Tokio zijn wel veel hoogwaardige topsportaccommodaties."

Bij zijn bezoeken aan Rio constareerde Hendriks dat er in en rond de miljoenenstad juist bijzonder weinig topsportvoorzieningen voorhanden zijn. NOC-NSF zal de komende maanden intensief op zoek gaan naar accommodaties voor sporters die al vroeg naar Rio afreizen en niet al die tijd in het atletendorp willen zitten. Of voor sporters die hun familie en vrienden willen ontvangen.

Het Team NL-huis, de permanente verblijfplaats van de zeilers, is al enige tijd in operatie. Maar zij hebben weer andere zorgen aan het hoofd, en dat is de waterkwaliteit. Volgens Hendriks zijn er twee problemen: het drijvend afval en de vervuiling van het water. "Dat eerste hebben ze onder controle, dat hebben ze vorig jaar tijdens het test-event laten zien. Dat is geen thema. De zeilers zullen niet meer op ijskasten botsen."

Maar de bacteriële vervuiling in de Guanabara Bay is wel een serieus probleem. En dat zal volgens Hendriks niet op tijd verholpen zijn. "Na een regenbui stroomt er allerlei ellende vanuit de favela's de baai in. Dan zie je de verontreiniging snel toenemen. Er wordt hard gewerkt aan verbetering van de situatie. Ze proberen zoveel mogelijk favela's aan te sluiten op de riolering. Maar dat is zeker nog niet klaar voor de Spelen."

In dezelfde bewoordingen liet gisteren Eduardo Paes zich uit. Na een rondgang langs verschillende locaties erkende de burgemeester van Rio dat het zeilwater niet schoon zal zijn. "We hadden de vervuiling van Guanabara Bay beter aan moeten pakken. Het is een schande dat de Spelen hiervoor niet genoeg motivatie hebben gegeven om het op te lossen.", zei Paes in Rio op een persconferentie.

NOC-NSF staat voortdurend in contact met het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. "We worden vaak op de hoogte gehouden van de waarden in het water, want prioriteit nummer één is uiteraard de gezondheid van de sporters. Het betreft overigens alleen het zeilwater. Voor het openwaterzwemmen is er geen probleem."

Het gebrek aan voldoende topsportvoorzieningen en het vervuilde water zijn volgens de Nederlandse chef de mission de enige minpuntjes in de aanloop naar de Spelen. "Het is een terugkerende dynamiek in de media om een x-aantal jaren voor de Spelen twijfels te zaaien over de deadlines", zei Hendriks. "Wat ik gezien heb, liggen ze goed op schema. Ook het IOC is al veel positiever gestemd."

Extraatje van VWS

Er moest acht maanden over onderhandeld worden, maar begin dit jaar kreeg NOC-NSF de toezegging dat het ministerie van VWS 1.2 miljoen euro extra beschikbaar stelt in de aanloop naar de Spelen van Rio. Dat geld komt in het 'actiebudget' van Hendriks, die daarmee kan reageren op nieuwe situaties.

Ondermeer de baanwielrenners profiteren van dat extraatje. De geldkraan naar die discipline was gaan druppelen, maar na de prestaties op de laatste WK kunnen zij weer rekenen op meer steun. Hendriks: "Dan moet je denken aan een extra hoogtestage."

Ook Sifan Hassan gaat een graante meepikken. De atlete, Europees kampioen op de 1500 meter, wordt in de gelegenheid gesteld de omstandigheden in Rio te verkennen. Hendriks: "Door de extra steun van VWS komt de directe voorbereiding van Rio nu niet in gevaar."

Vijfhonderd dagen voor de openingsceremonie kon Hendriks niets zeggen over de omvang van de ploeg. Wel hoopt hij dat Nederland in Brazilië door meer teams zal worden vertegenwoordigd. In Londen waren dat er maar twee (hockey). "We zetten ook in op de rugbysters, volleybalsters, waterpolosters en de handbalsters."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden