AFGESTOMPT

Lopen ze met hun hoofd in een bureaula? Aan deze uitdrukking van een kennis van me moest ik gisteren wel denken. Omdat mijn auto in de garage stond, zat er niets anders op dan het openbaar vervoer te nemen. Op de steile en onbeschutte dijk, niet ver van de garage, installeerde ik me in een abri. Dit fenomeen wordt in de Van Dale omschreven als 'een schuilplaats tegen weer en wind bij een tram- of bushalte'. Nou, daar ben ik achter gekomen.

HUIB GOUDRIAAN

De abri bij ons is modieus en trendy, daar niet van. De achterwand van glas mag er ook best zijn. Maar al gauw brachten de harde zuidwester in combinatie met de striemende regen me hardhandig bij dat de zijwanden niet breder zijn dan dertig centimeter. Ik drukte me tegen de achterwand, maar dat bracht weinig soelaas tegen de door de wind opgezwiepte watermassa's. Vóór de abri bleek het asfalt ook nog te zijn ingezakt tot een bij deze weersomstandigheden latent gevaar. Het passeren van een auto verschafte een extra douche, ondanks de opgestoken paraplu.

Na een kwartier wachten moest ik noodgedwongen naar huis met doorweekte schoenen en broek. Dat droogt wel, maar de vraag klemt: wie ontwerpen in vredesnaam dergelijke abri's? Speelt de praktijk van het openbaar vervoer geen rol, maar alleen de schone vorm? Lopen ze dus met het hoofd in hun bureaula?

Anderen réden met het hoofd in een bureaula. Zoals ik al vertelde: die scheurden met hun auto meedogenloos door de plas vóór de abri die daardoor een fontein werd. “Mijn man en ik houden daar als we autorijden altijd rekening mee, met fietsers én voetgangers”, zei later een mevrouw, toen we bij een andere halte, een nog ouderwets ontworpen abri, instapten. Ze oordeelde dat automobilisten die andere weggebruikers besproeien, er niet bewust op uit zijn hen een nat pak te bezorgen. “Lomp is het wel, maar dat komt doordat ze niet verder denken dan het besloten wereldje achter hun eigen autoglas.” Niet verder denken, dat moet het zijn. Ontwerpers, directeuren van busbedrijven en automobilisten zouden die grijze massa eens moeten gebruiken! Maar ik dan? De elementen ontwend, stond ik daar een kwartier lang nat te worden. De auto maakt afgestompt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden