Afgeslankte TVM-ploeg oogt vooral kwetsbaar

De TVM-schaatsploeg. Boven, van links naar rechts: Remco Olde Heuvel, Wouter Olde Heuvel, Ireen Wust, Jorien Voorhuis. Onder, van links naar rechts: Simon Kuijpers, Sven Kramer, Jan Blokhuijsen. (FOTO VINCENT JANNINK, ANP) Beeld ANP
De TVM-schaatsploeg. Boven, van links naar rechts: Remco Olde Heuvel, Wouter Olde Heuvel, Ireen Wust, Jorien Voorhuis. Onder, van links naar rechts: Simon Kuijpers, Sven Kramer, Jan Blokhuijsen. (FOTO VINCENT JANNINK, ANP)Beeld ANP

hoogeveen – - De TVM-schaatsploeg heeft een decennium afgesloten, de ’10 gouden jaren’. Slechts even werd gisteren tijdens de presentatie van de ploeg stilgestaan bij de 5 olympische, 23 wereld-, zes Europese- en 51 Nederlandse titels die werden gewonnen. Met een afgeslankte, gerenoveerde ploeg werd al vooruit gekeken, naar de Winterspelen van Sochi in 2014. In 2012, loopt het contract met de sponsor af, maar volgens directeur Arjan Bos is het niet waarschijnlijk dat de schaatssport dan wéér een grote investeerder zal kwijtraken.

Rob Velthuis

TVM is nu 25 jaar werkzaam in de topsport, aanvankelijk als sponsor van de wielerploeg. Dat het daarna schaatsen werd, lag volgens Bos voor de hand. En met de topsport wil het bedrijf verbonden blijven, ook na 2014. Het overnemen van een voetbalclub, zo zei Bos, is in omvang een tikkeltje te groot. En na wielrennen en schaatsen zijn er „weinig alternatieven”.

Maar er is nog een reden. Na de twee gouden medailles die afgelopen winter in Vancouver werden gewonnen, kwam de ploeg in de steigers te staan. De omvang werd, deels door natuurlijk verloop, teruggebracht. Nieuwe rijders en begeleiders werden aangetrokken. De prestatiecurve, die de afgelopen twee jaar geleidelijk naar beneden afboog, moet daarmee weer worden opgetrokken.

Er zijn met name voor vedette Sven Kramer nieuwe prikkels nodig, zonder dat de jarenlange samenwerking met Gerard Kemkers moest worden ontbonden. En uitgerekend Kramer staat bij de seizoenstart met een ’lege accu‘ aan de kant, het is zelfs niet uitgesloten dat hij deze winter niet in wedstrijden in actie komt.

Minder zorgen zijn er rond die andere olympische kampioen, Ireen Wüst. Zij moest in september operatief een goedaardig gezwel van haar rechter eierstok laten verwijderen, en liep trainingsachterstand op. Vandaag rijdt ze haar eerste wedstrijd en zij verwacht deel te nemen aan de Nederlandse kampioenschappen afstanden, en liefst op de 1000, 1500 én 3000 meter.

Hoofdcoach Kemkers wees de suggestie pertinent van de hand, dat zijn ploeg voor een tussenjaar staat. „Dat kunnen we niet maken”, aldus Kemkers. „We worden allemaal meegezogen in het ambitieniveau van een nieuwe ploeg.”

Vorig jaar waren er twijfels of TVM verder zou gaan met een vrouwenploeg. Overwogen werd de keuze te maken voor twee mannenploegen, allround en sprint. Om Wüst kon men na haar verrassende olympische titel niet meer heen. Maar door het drastisch afslanken van de ploeg en het verdelen van de aandacht over drie fronten, zijn de afzonderlijke delen verzwakt. Zeker nu Kramer aangepast moet trainen.

De vrouwenploeg is een duo geworden, met Wüst en de nieuw aangetrokken Jorien Voorhuis. De van concurrent Control afkomstige topsprinter Simon Kuipers kan zich optrekken aan de ook nieuwe Remco Olde Heuvel, de broer van oudgediende Wouter Olde Heuvel.

Natuurlijks staan de sprinters met hun hoge tempo’s mede in dienst van Kramer. Op allroundgebied wordt hij terzijde gestaan door Wouter Olde Heuvel en door de oud-VPZ-rijder Jan Blokhuis. Althans, als de Fries mag wórden geprikkeld. Voorlopig voelt Kramer de naweeën van de roofbouw die hij vooral vorig jaar op zijn lichaam pleegde. „Ik doe het nu echt rustig aan”, sprak hij op een vraag naar zijn trainingsomvang. „Maar dat houd jij geen dag vol.”

„Schaatsen is geen individuele sport”, bezwoer Simon Kuipers. „Dat is het pas als je aan de startstreep staat. Trainen binnen een team is gigantisch belangrijk.” Bart Veldkamp, sinds deze week gediplomeerd trainer, bevestigt dat. Net zoals de nieuwe assistent van Kemkers instemt met de conclusie, dat het wegvallen van rijders uit een zo kleine ploeg risico’s inhoudt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden