Afgelopen!

Het moet maar eens afgelopen zijn. We trekken hier een lijn. We moeten harder optreden. Laten zien waar de grens loopt. De berichten over criminaliteit onder jonge Marokkanen bereikten vorige week op televisie een nieuwe intensiteit.

Bij 'Barend en Van Dorp' waren geluidsfragmenten te horen geweest van AT5 waarin Marokkaanse kleuters hun jodenhaat beleden en een Amsterdamse onderwijzer klaagde er over de terreur. Bij 'Knevel op zaterdag' zuchtte een bejaardenhuis onder de treitering van een Marokkaanse jeugdbende.

En naar aanleiding van de door Marokkaanse supermarktmedewerkers doodgeschopte Anja Joos en de ongeregeldheden in Amsterdam-West, trok een stoet Marokkanen bozig en gekwetst door de televisieprogrammering. Bij 'Barend en Van Dorp' zat journaliste Samira Abbos, bij 'Nova' de deelraadpolitici Fatima Elatik (PvdA) en Mohamed Taimounti (CDA), bij 'B & W' de rapper Ali B., bij 'Buitenhof' de multiculturele advieslobby van David Pinto en Abdurachman Hassani Idrissi naast jonge intellectuelen als Khalid Boutachekourt en Karima Belhaj.

Ja, er werd weer veel gepraat -ook over de harde aanpak van de politie. Maar helpt het? En hoe zit het met die Marokkaanse ouders? Dat wilden de Nova's en Buitenhoven graag van hun gasten vernemen. Ik noteerde de volgende uitspraken: ,,Ik heb moeite om die jongeren Marokkanen te noemen, want we hebben geen respect voor de eigen cultuur. Ik noem ze liever Amsterdammers.'' (Elatik) ,,De ouders hebben de macht verloren, maar daar heeft de Nederlandse samenleving aan bijgedragen.'' (Taimounti) ,,Het zijn Nederlandse jongens, ze kennen Marokko alleen van vakanties.'' (Abbos) ,,Het ligt deels aan de media.

Want wij denken dat de media van de overheid zijn.''(Ali B.) ,,Deze jongeren hebben ook hun dromen en idealen. Ze zijn op zoek naar houvast. Naar erkenning.'' (Hassani Idrissi) ,,Je hoeft niet op zoek naar een Marokkaanse oplossing, het zijn de problemen van een grote stad, want we hebben 't gewoon over Nederlandse jongeren.'' (Belhaj) ,,Vaders hebben geen greep meer op de kinderen. Je moet de Nederlandse omgeving hierop aanspreken: dat is de leraar, de Nederlandse agent, de buurman die jarenlang uit angst om voor racist te worden uitgemaakt volstrekt verlamd was om iets te doen. Daar moet je 't zoeken.'' (Pinto) Ik vat, enigszins onthutst, samen: hoe crimineler ze optreden, hoe minder Marokkaan ze zijn. Je kan dat geslaagd integratiebeleid noemen.

Ter verstrooiing keek ik naar 'Holland Sport' en 'R.A.M'. Toevallig gleed in beide programma's de camera even over een paar lijven. Het ene behoorde toe aan wielrenner Karsten Kroon, het andere aan de Iraakse danser Ahmed Kheari. Van de laatste zagen we een jeugdfoto -een mooie jongen op een kademuur aan de Seine. En dit is wat hij vertelde: ,,Ik kreeg elektrische schokken op handen en benen. Kijk maar hoeveel wonden ik heb. Ze hebben ook mijn nagels uitgetrokken. Mijn armen zijn door de honden van Uday kapot gebeten. Ze hebben me met mijn oor tegen een muur gespijkerd. Ze hebben ook mijn neus verbrijzeld en met een schroevendraaier mijn buik opengehaald. Er zijn nog andere, ergere dingen gebeurd.'' Karsten Kroon zag er nog redelijk uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden