Afgelasting komt Van Himst goed uit

OISTERWIJK - “Ach”, zei Paul van Himst, “we hebben op 14 december weer een afspraak.” Op die dag ontmoeten België en Nederland elkaar in de voorronde van het WK'98 in Frankrijk. Het is echter zeer de vraag of Van Himst tegen die tijd nog bondscoach van de Rode Duivels is.

De afgelasting van de 'vriendenmatch' tegen Oranje kwam Van Himst niet ongelegen. Vanwege blessures kon hij geen beroep doen op een zestal spelers: Medved, Huysmans, Degryse, De Boecke, Genaux en Peiremans. En een sportieve afstraffing tegen het Nederlands elftal was wel het laatste waarop de Belgische keuzeheer zat te wachten. Van Himst ligt zwaar onder vuur. Hij slaagde er niet in België naar de eindronde van het EK in Engeland te loodsen en onder zijn leiding bedankten in korte tijd Van der Elst, Wilmots, Preud'homme en Oliviera voor de nationale ploeg.

Aan de uittocht van internationals lijkt geen einde te komen. Vorige week reisde Van Himst op bevel van Michel D'Hooghe, de voorzitter van de Belgische voetbalbond, naar Engeland om de problemen met Marc Degryse uit te praten. Na een gesprek stelde de speler van Sheffield Wednesday zich weer beschikbaar, maar het bleef niet lang rustig in het kamp van de Rode Duivels. Afgelopen maandag liet Gilbert Bodart weten nooit meer onder Van Himst in het Belgische team te willen spelen. De doelman van Standard Luik voelde zich verraden en misbruikt door de bondscoach.

Aan het lijntje

In de Belgische kranten maakte Bodart van zijn hart geen moordkuil. Hij vond dat hij door Van Himst aan het lijntje was gehouden. De ene keer stond er op zijn antwoordapparaat dat hij wel het vertrouwen had en de andere keer hoorde de 33-jarige doelman dat hij genoegen moest nemen met een plek op de reservebank. Op het moment dat Bodart hoorde dat Van Himst koos voor Anderlecht-keeper De Wilde, waren voor hem de maat en de emmer vol. “Wie is de volgende die het zal ondervinden”, piekerde Bodart, die in zijn woede en teleurstelling een bijnaam voor Van Himst bedacht: Guust Flater, de onhandige stripheld.

De kritiek van Bodart op Van Himst staat niet op zichzelf. Het onzekere geschipper met spelers, het gemak waarmee hij beslissingen terugdraait en zijn manier waarop hij met pers en spelers communiceert, maakt hem in de ogen van velen niet tot de juiste man op de juiste plaats. Onlangs hield de krant Het Laatste Nieuws een enqûete onder de lezers en drie kwart van de ondervraagden vond dat hij moest vertrekken. Een nederlaag in Eindhoven tegen Oranje had weleens noodlottig voor Van Himst kunnen zijn, maar de weergoden wierpen hem de reddende boei toe.

Het is echter niet aannemelijk dat van uitstel ook afstel komt. Op 27 maart spelen de Rode Duivels in Brussel een vriendschappelijke wedstrijd tegen Frankrijk. Hoewel Van Himst eens heeft gezegd dat hij 'niet ten koste van alles bondscoach wil zijn', gaat de viervoudig winnaar van de Gouden Schoen er vanuit dat hij op die dag nog in functie is. “Ik laat me niet tegen de muur zetten”, zei Van Himst gisteren op een persconferentie in Oisterwijk. “Het is niet mijn stijl om weg te lopen. Er zijn genoeg anderen die vertrouwen in mij hebben.”

De kritiek van Bodart schaarde Van Himst onder de noemer 'leugens'. “Laat hem maar met bewijzen komen”, vond de geplaagde keuzeheer. Nu lijkt dat voor de gebelgde keeper geen probleem te zijn: hij heeft alle telefoongesprekken van de laatste weken met Van Himst op band opgenomen. In Oisterwijk, waar de Belgen in trainingskamp waren (hoewel, getraind werd er niet) had Van Himst voldoende tijd zich over de problematiek te buigen. Gistermorgen voerde hij een gesprek met een vijftal spelers, onder wie Scifo en Luc Nilis, de topschutter van PSV. Over de uitkomst van het onderhoud wilde Van Himst niets loslaten.

Zwijgen

Het liefst had de oud-speler van Anderlecht er helemaal het zwijgen toe gedaan, maar uiteraard waren de Nederlandse en Belgische journalisten vooral benieuwd naar de affaire-Bodart, het zoveelste conflict tussen de bondscoach en een van zijn internationals. Want wat valt er te zeggen over een afgelaste wedstrijd? “Ik kan het toch niet aanvaarden dat een speler weigert op de bank te zitten”, verdedigde Van Himst zich. “Maar ik vind dat we de kwestie nu moeten laten rusten. Ik heb het gevoel dat ik de laatste weken alleen maar heb gepraat. Dat gelul om mij heen is niet goed voor de ploeg.”

In de troebele sfeer rond zijn persoon juichte Van Himst de afgelasting van de wedstrijd tegen het Nederlands elftal in zijn hart toe. Dat zei hij niet met zoveel woorden, maar de keuzeheer begreep ook wel dat een zware nederlaag met een gehavend team zijn positie alleen maar verzwakt zou hebben. “Het plein is slecht”, zei Van Himst over het veld in het Eindhovense Philips-stadion. “Sportief gezien is het een goede beslissing om de wedstrijd te schrappen. Het is wel spijtig voor de debutanten, maar de belangen van de clubs en de spelers zijn groter.” Over zijn eigenbelang repte Van Himst met geen woord. Met Guus Hiddink besprak hij een mogelijke nieuwe datum voor een oefenduel. Hiddink voelde wel wat voor 29 mei, maar Van Himst zat niet te wachten op een extra wedstrijd tegen Oranje. “In principe liever niet, maar als er problemen met televisie-rechten zijn of de belangen van sponsors in het gedrang komen, zal ik meewerken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden